Skip to main content

Προειδοποίηση Γιουνκέρ για «πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης»

Στο πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης θα μπει η Ελλάδα, αν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogr
Στο πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης θα μπει η Ελλάδα, αν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, προειδοποιεί, σε συνέντευξή του στην εφ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και εξηγεί πως το «πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης» σημαίνει άμεσες κυρώσεις, όπως το πάγωμα επιδοτήσεων και η απαγόρευση δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι «τραγική», εκτιμά ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά θυμώνει ακούγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι υπαρκτή και όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ναι, υπάρχει ανάγκη να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης», τονίζει ο κ. Γιουγκέρ.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση χρόνου των 3-4 ετών έως ότου μειώσει το έλλειμμά της, ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης τονίζει πως «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για παρατάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να παρουσιάσει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας μέσα στον Ιανουάριο κι εμείς θα παρουσιάσουμε τις συστάσεις μας το Φεβρουάριο».