Skip to main content

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν - Χεζμπολάχ: Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε στρατιωτικά αν επιχειρήσετε κλιμάκωση

«Η συμβουλή μας είναι "μην το κάνετε"» - Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας και 3ο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Σαφή προειδοποίηση σε Τεχεράνη και Χεζμπολάχ έστειλαν σήμερα Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε οργάνωσης ή χώρας που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονομαστικά το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο 'Οστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι 'μην το κάνετε'. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Όστιν.

Μπλίνκεν: Δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Ευθύνεται το Ιράν 

Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την κλιμάκωση, δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Ο Μπλίνκεν, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας και 3ο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή και της άμυνας του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με αυτή, το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ θα πλεύσει στην περιοχή, προς ενίσχυση του «Gerald Ford» το οποίο βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αϊζενχάουερ θα περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ για ανάπτυξη στον Περσικό Κόλπο ή την Αραβική Θάλασσα. 

Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή ήταν το 2020, μετά την επίθεση με ρουκέτες στο στρατόπεδο Τατζί στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.