Skip to main content

Προειδοποίηση Πεταλωτής στους κερδοσκόπους

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επεσήμανε ότι οι εντατικοί έλεγχοι για τη βενζίνη έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματ
«Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάθε πλευρά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επεσήμανε ότι «οι εντατικοί έλεγχοι που ακολούθησαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (για τη βενζίνη) έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών συμμορφώθηκε, ενώ όσοι επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Συμπλήρωσε δε ότι «η κυβέρνηση με τη χτεσινή αστραπιαία αντίδρασή της για το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης έδειξε την ισχυρή βούλησή της για την προστασία των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, ειδικότερα από συμπεριφορές λίγων που δημιουργούν αναστάτωση, ή κάποιων που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι αυτή την αναστάτωση».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για πρώτη φορά γίνεται η περαίωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων των φορολογουμένων.

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο για εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, με αφορμή χτεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο Όσλο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, εάν δεν υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί ώστε η αναδιανομή των βαρών να καθίσταται σαφής».

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η εξίσωση είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου τα έσοδα 1 δισ. ευρώ να μην καλυφθούν από την αύξηση του ΦΠΑ, όπως έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο.

Σημείωσε μάλιστα ότι «κριτήριο για την κυβέρνηση είναι οποιοδήποτε μέτρο φαίνεται ότι επιβαρύνει τον πολίτη, να προβλέπει την προστασία των αδύναμων και μεσαίων πολιτών».

«Το μέτρο της εξίσωσης, εάν προκριθεί, θα είναι ένα μέτρο μόνιμο, που θα αναδιανέμει τα βάρη και με τους μηχανισμούς που θα προβλέπει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστεί οποιοδήποτε μέτρο τελικά προκρίνει η κυβέρνηση για την κάλυψη των εσόδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό «θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αλλάξουν επιτέλους οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και να συσταθούν νέοι ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και δικαιότερο τρόπο».