Skip to main content

Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον δήμο Λαγκαδά το τετραήμερο 15-18 Μαρτίου

Πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές του Δήμου Λαγκαδά όλο το τετραήμερο

Το τετραήμερο 15-18 Μαρτίου πρόκειται να κορυφωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο Λαγκαδά.

Η παράδοση συνδυάζεται με το κέφι και τη χαρά, και οι διοργανωτές υπόσχονται ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι στους κατοίκους του Δήμου Λαγκαδά, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία στον Σοχό, το Λαγκαδά, τον Ασκό, την Άσσηρο, που πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΣΟΧΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

16.30 μμ Ο παιδικός αποκριάτικος χορός, που θα τον διαδεχθεί πάρτι μεταμφιεσμένων (χορός «Αράπκας»)

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

16.30 μ.μ Ξεκινάει από το ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΟΥΜΠΑ, που αναβιώνουν ο ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ», και η «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΧΟΥ»

Την ΡΟΥΜΠΑ, που εκτείνεται απ’ την κεντρική πλατεία ως την Κάτω Αγορά, διαδέχεται η «κάθαρση» και το ΖΑΠΠΟΥΣ, για τον εξαγνισμό της φύσης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

11.00 πμ-12.30 μμ Στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Γεωργίου, αντιπροσωπευτικά Συγκροτήματα απ’ τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους ΛΑΓΥΝΩΝ – ΑΥΓΗΣ και ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΙΛΚΙΣ θα χορέψουν «αντάμα» την ΑΠΟΚΡΙΑ, συνοδεία της διάσημης ορχήστρας «BRONZA BANDA», η οποία θα ντύσει μουσικά και τον ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΑΡΑΠΚΑΣ σε μια ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ, παρέα με τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΟΧΟΥ, που θα προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια και θα ντύσει στο ΣΠΙΤΙ που έφτιαξε τη ΝΥΦΗ (ακίνητο οικογένειας π. Δημάρχου Καρακόλη)

Την ίδια ώρα στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, θα τελείται «Το ξύρισμα του γαμπρού», και στα ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ (οικία ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΤΑ), «Οι συγγενείς του κουμπάρου», θα χορεύουν.
Νταούλια και ζουρνάδες, πνευστά και χάλκινα, γλέντι και χορός, τσίπουρο, κρασί και άφθονα κεράσματα θα υπάρχουν σε όλες τις ΕΣΤΙΕΣ και θα σας περιμένουν.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων «ΜΕΡΙΟΥ»

Έως τότε όμως, δυο ώρες γεμάτες χορούς και τραγούδια, απ’ τις 11.00 πμ έως τις 13.00 μμ.

Στην κεντρική πλατεία θα βηματίσουν παραδόσεις, Τμήματα Παραδοσιακών Χορευτικών, ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΧΟΥ υποδεχόμενοι τον ΔΙΟΝΥΣΟ Σταυρούπολης, το ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ, μουσικούς και χορευτές απ’ τον ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟ

Θα ακολουθήσει μοίρασμα ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ και από τις 14.30 ξεκινά το «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το έθιμο της ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ με το μοίρασμα πορτοκαλιών και το χειροφίλημα στους γηραιότερους.

Πεζοπόρα τμήματα σχολείων φορέων κατοίκων και συλλόγων θα ανοίξουν την παρέλαση, (15.00μμ) μετά την αναπαράσταση των ΑΡΑΠΗΔΩΝ του ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, και η κάθοδος των Κουδουνοφόρων με τους βενιαμίν «Μέριου» εν αρχή και ακολούθως τους μεγαλύτερους τελεστές, θα ξεκινήσει στις 16.00μμ

ΛΑΓΚΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

18.30 Εναρξη των εκδηλώσεων από το πάρκο έναντι του ΟΑΕΔ. Η μπάντα Κρουστόφωνο ξεσηκώνει με τους ξέφρενους ήχους των τυμπάνων της. Ζογκλέρ και χορεύτριες από τις σχολές χορού της «Rial Dance» και της «Γιαννούλας Ντίνα» κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία, όπου θα παραδώσουν το λάβαρο του «Λαγκαδιανού Καρναβαλιού 2024» στη δήμαρχο Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου. Λάτιν χοροί και ρυθμοί zumba μας ξεσηκώνουν, ενώ η μπάντα Latinico παίρνει τη σκυτάλη και ανεβάζει το κέφι στα ύψη!

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

18.30 Κεντρική Πλατεία Λαγκαδά - Αποκριάτικο πάρτι για παιδιά με μουσική, χορό, θεατρικό, μασκότ, ξυλοπόδαρους και παιχνίδια από την ομάδα εμψυχωτών Yupiyaya.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

16.00 Εναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης - Πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών και άρματα ανεβάζουν το κέφι και η βασίλισσα του «Λαγκαδιανού Καρναβαλιού 2024» προσφέρει χαμόγελα και ευχάριστες στιγμές.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η Κοινότητα Λαγκαδά ετοιμάζει «Κούλουμα παραδοσιακά, όπως παλιά, στην πλατεία του Λαγκαδά». Προσφορά παραδοσιακής φασολάδας μαγειρεμένη σε καζάνια, λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα. Διασκέδαση και παιχνίδι με το παραδοσιακό γαϊτανάκι και ανιματέρ για τα παιδιά. Με τη συμβολή του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Λαγκαδά και του Συλλόγου Μικρασιατών Λαγκαδά.

ΑΣΚΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

19.00 Το γλέντι στη Λειβάδα, χώρο κατασκευής των αρμάτων, που βρίσκεται στην είσοδο του Ασκού, με μπόλικο φαγητό και κρασί με τη συνοδεία μουσικών οργάνων για όλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

17:00 Στο χώρο της Κοινότητας, στην κεντρική πλατεία του Ασκού, μικροί φίλοι θα βάλουν τις στολές τους και θα παρευρεθούν στο αποκριάτικο πάρτι που θα γίνει προς τιμήν τους με την παρουσία ανιματέρ για ένα τρελό ξεφάντωμα.
19:00 Ο παραδοσιακός γάμος, με τη νύφη και τον γαμπρό να ξεσηκώνουν το κέντρο του χωριού και να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων.

Στον απόηχο της βραδιάς, στην μουσική σκηνή στην πλατεία του χωριού, δύο δημοφιλή μουσικά ονόματα, ο Νίκος Χαλβατζής και η Νάσια Συρράκου, συνοδεία εξαμελούς μουσικού σχήματος, υπόσχονται στιγμές απόλυτης διασκέδασης και ξενοιασιάς, με τραγούδι, κέφι και χορό μέχρι πρωίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

14:00 Η παρέλαση των αρμάτων αλλά και των πεζοπόρων τμημάτων στην πλατεία του Ασκού.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στην πλατεία του Ασκού, αλλά και στο προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου του Πολυδενδρίου, προσφέρεται σε όποιον επιθυμεί φασολάδα μαζί με διάφορα νηστίσιμα εδέσματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους΄΄Ενωση Ασκού’’ και ‘’Φάρος’’

ΑΣΣΗΡΟΣ

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου θα ξεκινήσουν στις 12.30 μμ με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα