Skip to main content

Πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής Αρεταίειου Νοσοκομείου

Πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής Συλλόγου Φίλων της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταίειου πανεπιστημιακού νοσοκομείου

Το πρώτο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για τις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο εγκαινίασε η doValue στις 15 Ιουνίου 2022 βρισκόμενη σε στρατηγική Συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Το καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής Ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα», εγκαινιάσθηκε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Αθανάσιου Δημόπουλου, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, του Προέδρου του Αρεταιείου Νοσοκομείου Καθηγητή Νίκου Αρκαδόπουλου, καθώς και του Εκτελεστικού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της doValue Greece κκ. Θεόδωρου Καλαντώνη και Τάσου Πανούση.

Σε στρατηγική Συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου υλοποιείται ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα, στη φιλοσοφία που έχει αναπτύξει και τεκμηριώσει επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, για τις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και βρίσκονται είτε στο στάδιο προετοιμασίας ενός χειρουργείου, είτε στο στάδιο αποθεραπείας.

Η ιατρική έρευνα έχει καταδείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται ένα απολύτως υποστηρικτικό περιβάλλον για να μπορέσουν να δώσουν με επιτυχία αυτή τη μάχη ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία τους μέσα στο νοσοκομείο είναι αποτελεσματικότερη όταν συμπληρωματικά με την αγωγή τους, λαμβάνουν υπηρεσίες υποστηρικτικής ιατρικής που ανακουφίζουν τα συμπτώματα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, περιορίζουν τις αρνητικές παρενέργειες των απαραίτητων συμβατικών θεραπειών (πχ χημειοθεραπείες) και προσφέρουν ψυχική και σωματική χαλάρωση.  Πρόκειται για ένα σύνολο υποστήριξης με συστηματική ψυχολογική βοήθεια, ασκήσεις γιόγκα, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, διαλογισμό και μασάζ art therapy, βελονισμού αλλά και τεχνικών διαχείρισης πόνου. Αποτελώντας στην πραγματικότητα μια συνέχεια της Ιπποκράτειου θεωρίας, η «υποστηρικτική ιατρική» που έχει καθιερωθεί από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και αποτελεί μια νέα αντίληψη που υιοθετείται πλέον από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως.

Image

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με μια τέτοια ολιστική προσέγγιση, στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Δημιουργήθηκε ένας ειδικός χώρος “pampering room”  όπου θα εφαρμόζονται οι μέθοδοι υποστηρικτικής ιατρικής. Ο χώρος ανασχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε καταλλήλως ώστε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν πριν από την όποια επέμβαση ή κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους, να πάρουν δυνάμεις και να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στην αγωγή που λαμβάνουν.

Η υπηρεσία της υποστηρικτικής ιατρικής εξακτινώνεται σε όλη την πτέρυγα της κλινικής που νοσηλεύονται γυναίκες με καρκίνο. Η doValue Greece στηρίζει, από την έναρξή του και τουλάχιστον για ένα χρόνο τη λειτουργία του κέντρου υποστηρικτικής ιατρικής το οποίο θα στελεχώνεται κατά κύριο λόγο από εθελοντές του Συλλόγου, σε συνεργασία και με το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο «Σύλλογος Φίλων της Πανεπιστημιακής  Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου» ιδρύθηκε από ενεργά μέλη της κοινωνίας με σκοπό να συμβάλει στην, μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη αλλά και την υποστήριξη της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ηλικίας της (παιδική, εφηβική, αναπαραγωγική και ηλικία εμμηνόπαυσης) ως βασικού αναπαραγωγικού κυττάρου της κοινωνίας. Ο Σύλλογος επιδιώκει να στηρίξει έμπρακτα το σημαντικό έργο της Κλινικής αναδεικνύοντας τη διαχρονική επιστημονική και κοινωνική προσφοράς της.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί δράσεις παροχής συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και πληροφόρησης, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πραγματοποιεί ανοικτές και διαδικτυακές εκδηλώσεις, κύκλους ενημερωτικών συναντήσεων και επιστημονικών διαλέξεων. Συμβάλει στη δικτύωση της κοινωνίας  με τους θεσμούς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης τον χώρο των επιχειρήσεων για υλοποίησης δράσεων ΕΚΕ  προκειμένου να στηριχθεί η δημόσια υγεία.

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου, απονεμήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου Πόπη Καλαϊτζή στην doValue Greece, το βραβείο «Δίπλα στη Γυναίκα», για την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρικτικής ιατρικής και τη δωρεά για τη διαμόρφωση του Pampering Room. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της doValue Greece, ο κύριος Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, ανακοινώνοντας παράλληλα τη συνέχιση της στήριξης του προγράμματος για έναν ακόμη χρόνο και την παροχή εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού στην κλινική. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επέκταση του προγράμματος με την ενσωμάτωση νέων υπηρεσιών προς τις ασθενείς, την εκπαίδευση και ενημέρωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την περαιτέρω επιστημονική έρευνα για τα ωφελήματα της υποστηρικτικής ιατρικής.

Image

Μία ακόμα διάκριση έλαβε η doValue Greece για το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής, μέσα από τη διοργάνωση των PR Awards της BOUSSIAS events, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, όπου βραβεύθηκαν ενέργειες στον κλάδο της εταιρικής επικοινωνίας και υπευθυνότητας. Η προσφορά της doValue Greece τιμήθηκε με την απονομή βραβείου για το Pampering Room στην κατηγορία CSR Activity, μια σημαντική κατηγορία για την ανάδειξη των εταιρικών αξιών του ομίλου και των πρωτοβουλιών με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Στην απονομή παρευρέθηκε και η κυρία Πόπη Καλαϊτζή, η οποία παρέλαβε το βραβείο μαζί με την κυρία Νατάσα Κουκουράκη, Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της doValue Greece.