Skip to main content

Πρώην CEO της τουρκικής Coca-Cola η επιλογή του ΑΚΕΛ για την προεδρία

Ο Μάικ Σπανός διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και της Coca Cola Τουρκίας αλλά και της Κύπρου, ενώ είναι και ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του οικονομολόγου και επιχειρηματία Μάικ Σπανού από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κύπρου στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018. 

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με μεγάλη πλειοψηφία - 67 υπέρ, 17 κατά , 6 απείχαν - έδωσε το χρίσμα στον κ. Σπανό, ο οποίος κατά το παρελθόν διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και της Coca Cola Τουρκίας αλλά και της Κύπρου, ενώ είναι και ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου. Ο οικονομολόγος θα είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές, καθώς είναι η μοναδική πρόταση του ΑΚΕΛ.

Ως προς τα ενδοκομματικά του ΑΚΕΛ, η υποψηφιότητα του κ. Σπανού είναι εντυπωσιακή διότι ο ίδιος είχε επικρίνει σφοδρότατα την προεδρική πενταετία του Δημήτρη Χριστόφια περιγράφοντάς την ως καταστροφική. Ο κ. Σπανός είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του μνημονίου, περιγράφοντας την τρόικα ως μέλη ναυαγοσωστών της κυπριακής οικονομίας.

Ο ίδιος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, ενώ αυτή τη στιγμή είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας M.S. Business Power Ltd και ιδρυτικός πρόεδρος της Green Dot. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής Coca-Cola, η οποία είναι η 5η μεγαλύτερη σε εμφιαλώσεις στο δίκτυο της μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Από το 1981 έως και το 2008 ήταν γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής Coca-Cola (Λανίτης), ενώ και τώρα διατηρεί θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Στο πλούσιο βιογραφικό του κ. Σπανού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η περίοδος της αντιπροεδρίας του στο Δ.Σ. του CIIM (2005-2009), ενώ από το 2014 διατηρεί θέση ανώτερου ανεξάρτητου διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και ανεξάρτητου μη εκτελεστικού διευθυντή. Παράλληλα, κατείχε θέση διευθυντή στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.