Skip to main content

Project Veltio: Η smart συσκευή από τη Θεσσαλονίκη για μαγείρεμα ακριβείας σε ελάχιστο χρόνο

H Project Veltio βρήκε έναν έξυπνο τρόπο - βασισμένο στις αρχές της μοριακής γαστρονομίας και της θερμοδυναμικής- για να μαγειρεύει ιδανικά από φιλέτο κρέατος και ψαριού μέχρι ζύμες σε ελάχιστο χρόνο, μειώνοντας την κατανάλωση της ενέργειας κατά 75% ανά μερίδα

Έχει αναπτύξει μια καινοτόμα μέθοδο για μαγείρεμα ακριβείας, τυποποιώντας τη μαγειρική διαδικασία και βελτιώνοντας τη διαχείριση των αποθεμάτων σε μια επαγγελματική κουζίνα. H Project Veltio από τη Θεσσαλονίκη βρήκε έναν έξυπνο τρόπο - βασισμένο στις αρχές της μοριακής γαστρονομίας και της θερμοδυναμικής- για να μαγειρεύει ιδανικά από φιλέτο κρέατος, κοτόπουλου και ψαριού μέχρι ζύμες τόσο στο εσωτερικό όσο και στην επιφάνεια, σε ελάχιστο χρόνο, εξασφαλίζοντας παράλληλα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 75% ανά μερίδα.

Image

Η μέθοδός της αξιοποιεί μια smart συσκευή μαγειρέματος και food capsules με όλα τα υλικά που απαιτεί μια συγκεκριμένη συνταγή. Η μαγειρική συσκευή αποτελείται από δύο μέρη: το CookTube, έναν ανοξείδωτο επαναχρησιμοποιούμενο σωλήνα-περιέκτη, ο οποίος υποδέχεται τις food capsules και από τον Cooker, όπου ψήνεται το φαγητό με την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας γρήγορα και το ίδιο σε όλη τη μερίδα. Η θερμοκρασία και ο χρόνος ελέγχονται με ακρίβεια, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό μαγειρικό αποτέλεσμα κάθε φορά.

Image

Η διαδικασία έχει ως εξής: ένα φιλέτο στήθος κοτόπουλο για παράδειγμα μπαίνει στο CookTube, παίρνοντας το κυλινδρικό του σχήμα, που με τη σειρά του τοποθετείται στον Cooker. Το φιλέτο ψήνεται αρχικά επιφανειακά και σε πέντε λεπτά το CookTube αφαιρείται από τη συσκευή μαγειρέματος. Με δεδομένη τη θερμοχωρητικότητα του CookTube στη συνέχεια και για ένα 20λεπτο η θερμοκρασία που έχει αποθηκευτεί διοχετεύεται μέχρι το κέντρο του φιλέτου ψήνοντάς το όσο χρειάζεται. Από εκεί και πέρα ανά πεντάλεπτο μπορούν να κουμπώσουν και οι επόμενοι σωλήνες, ετοιμάζοντας κάθε φορά ένα καινούριο φιλέτο κοτόπουλο.

Image

Η ιδέα ήταν του Θοδωρή Μαριόγλου, που έχει σπουδάσει βιομηχανική παραγωγή και διοίκηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος ασχολούνταν με τη μαγειρική ως χόμπι και ερχόταν συχνά αντιμέτωπος με την πρόκληση του ελέγχου των θερμοκρασιών, αλλά και των υπόλοιπων συνθηκών στο ψήσιμο, όπως του χρόνου και του βάρους. Κάπως έτσι άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συσκευή που να ελέγχει όλες αυτές τις συνθήκες.  

«Η συσκευή ανεβάζει και κατεβάζει θερμοκρασίες. Το μεγάλο στοίχημα για έναν σεφ είναι να ελέγξει τις θερμοκρασίες κάτι που πετυχαίνουμε με τη μέθοδό μας» λέει ο Θοδωρής Μαριόγλου, που μαζί τον Κωνσταντίνο Παρασκευά και τον Θάνο Κοζαδίνο δημιούργησαν την Project Veltio.

Image

Επόμενο βήμα η λύση ενός vendor management inventory

Μετά την ανάπτυξη της συσκευής και της μεθόδου μαγειρέματος όμως οι τρεις συνεργάτες θέλουν να πάνε στην επόμενη φάση, στην ανάπτυξη μιας λύσης που θα εξυπηρετείται με τη συσκευή, ενός συστήματος vendor management inventory, ώστε ο κύκλος να ολοκληρωθεί. Έτσι, η επαγγελματική κουζίνα θα έχει τον Cooker και το CookTube και θα λαμβάνει από έναν προμηθευτή με τον οποίο θα συνεργάζεται η Project Veltio έτοιμα foodcapsules (φυσέκια) -για παράδειγμα μια ζύμη πίτσας με όλα της τα υλικά ή ένα φιλέτο κρέατος μαριναρισμένο, είτε σε νωπή είτε σε κατεψυγμένη μορφή- που θα μαγειρεύονται στη συνέχεια στη συσκευή. Η πλατφόρμα της Project Veltio θα διαχειρίζεται τις αποθήκες και τα ψυγεία του καταστήματος εστίασης, ώστε να γνωρίζει το απόθεμα και πότε αυτό τελειώνει και να μην υπάρχουν φύρες, αλλά και τις συνθήκες συντήρησης, όπως επίσης και κάθε πότε αξιοποιείται η συσκευή και πόση ενέργεια καταναλώνεται. «Έχουμε αναπτύξει το πρωτότυπο της συσκευής, που είναι όμως ουσιαστικά ο τερματικός σταθμός μιας αλυσίδας τροφοδοσίας. Γι’ αυτό τώρα αναπτύσσουμε τη λύση που θα εξυπηρετεί» εξηγεί ο Θοδωρής Μαριόγλου.

Image

Η συσκευή της εταιρείας έχει εξασφαλίσει έγκριση από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, έχει λάβει την υψηλότερη αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ευρεσιτεχνιών και ο φάκελός της έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Οργανισμού.

Image