Skip to main content

Πρόκληση: Ιμάμης διαβάζει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά (video)

Η Τουρκία υλοποίησε την εξαγγελία της και μετέτρεψε τον ναό της Αγιάς Σοφιάς, σε τζαμί για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Πράξη έκανε η Τουρκία την εξαγγελία της για μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε «τζαμί» για τις 29 ημέρες του Ραμαζανίου, μια κίνηση ιδιαίτερα προκλητική για το σύνολο του ορθόδοξου χριστιανισμού.

Όλες τις ημέρες που διαρκεί η μουσουλμανική γιορτή, θα μεταδίδεται ζωντανά από τον χώρο του ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας», το οποίο θα περιλαμβάνει προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου και θα προβάλλεται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) καθ' όλη τη διάρκεια της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων, δηλ. από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Η εκπομπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα «την αδελφότητα στο Ισλάμ, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία». Σε αυτό θα παρευρίσκονται κάθε μέρα διαφορετικοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και ιμάμηδων.

Σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην παραπάνω κίνηση της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για προθέσεις «αναχρονιστικές και ακατανόητες» που δείχνουν «έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων» (περισσότερα εδώ).

Δείτε το σχετικό βίντεο: