Skip to main content

Προκλητικός ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου: Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι εισβολείς στην Κύπρο και όχι η Τουρκία

«Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ένωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία», υποστήριξε

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο προχώρησε η τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά δια στόματος του προέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ο Τούρκος πολιτικός δήλωσε ότι εισβολείς στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είπε, κατήργησε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πράγματι στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή: Όμως ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την  παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων. Εισβολείς είναι οι Ελληνοκύπριοι που κατέκτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο Κουρτουλμούς και συνέχισε: 

«Μεταξύ του 1963 και του 1974 είχε μειωθεί στο 3% η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Είχαν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να επιβιώσουν σε ένα νησί που ήταν εταίροι. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ένωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Kαι σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. To σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές».

Πηγή: ΣΚΑΪ