Skip to main content

Προς εξαγορά εμπορικής εταιρίας φακών στο Παρίσι η Union Optic

Δεν επηρεάστηκε από την κρίση η Union Optic, καθώς ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις και τα κέρδη της, ενώ ανέλαβε franchise laboratory της Rodenstock.
Ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών η επένδυση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων της Union Optic και την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής οφθαλμικών φακών, η οποία θα παράγει φακούς ως franchise laboratory της Rodenstock, υλοποιώντας σχετική συμφωνία που υπεγράφη αρχές καλοκαιριού. Παράλληλα ο Union Optic βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά στο Παρίσι εταιρίας εμπορίου και διανομής οφθαλμικών φακών και σκελετών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους, όπως αποκαλύπτει  στη Voria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Union Optic κ. Σαμουήλ Βαρσάνο. Ο κ. Βαρσάνο αναφέρει ότι η Union Optic  ενδιαφέρεται να εξαγοράσει στη Γαλλία μια εταιρία μεσαίου μεγέθους χονδρικού εμπορίου, που πραγματοποιεί πωλήσεις περί τα 6 εκατ. ευρώ ετησίως και είναι κερδοφόρος. Το συγκεκριμένο  deal πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί το νέο έτος.

Όσον αφορά στη συμφωνία με την γερμανική Rodenstock, επισημαίνει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου και αναβαθμίζει την Union Optic, αλλά και τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις που είχαν μέχρι τώρα. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Union Optic  πέρα από τα συμβατικά προϊόντα Rodenstock τα οποία κατασκεύαζε under license μέχρι σήμερα, θα κατασκευάζει με ψηφιακή τεχνολογία freeform το σύνολο των προϊόντων Rodenstock  στις νέες της εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ενώ ο ποιοτικός έλεγχος θα γίνεται απευθείας από την Rodenstock. Όπως ανέφερε, με την υποστήριξη των Γερμανών μηχανικών και με τη χρήση του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή της Rodenstock στο Μόναχο, θα είναι δυνατή η κατασκευή από την Union Optic  στην Ελλάδα της πλήρους γκάμας προϊόντων της Rodenstock. Η συμφωνία αφορά στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς στα προιόντα της Rodenstock.

 Η Union Optic σήμερα κατέχει μερίδιο της τάξης του 20%-25% στις πωλήσεις χονδρικής οφθαλμικών φακών στους οπτικούς , σύμφωνα με τον κ. Βαρσάνο. Φιλοδοξία της Union Optic, τονίζει είναι να αυξήσει το μερίδιο αυτό. Εξηγεί ότι η κρίση δεν άγγιξε την Union Optic, καθώς φρόντισε να εφαρμόσει πολιτική προσφορών προς τους πελάτες της, διαδικασία που ωφελήθηκε τόσο ο τελικός καταναλωτής όσο και οι πελάτες της εταιρίας του. Για φέτος προβλέπει αύξηση πωλήσεων κατά 7% σε σχέση με το 2008, που  ο κύκλος εργασιών της  ήταν 8 εκατ. ευρώ. Για τα κέρδη προβλέπει αύξηση 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Για το 2010 εκτιμά ο κύκλος εργασιών της εταιρίας να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 10%. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, περίπου τα 6-7 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τους οφθαλμικούς φακούς και τα υπόλοιπα από τους σκελετούς ή εισαγόμενους φακούς. Εξηγεί ότι η Union Optic παράγει υψηλής προστιθέμενης αξίας οφθαλμικούς φακούς, τους φθηνούς τους εισάγει από χώρες της Άπω Ανατολής. Η Union Optic εμπορεύεται πέρα από γυαλιά οράσεως και γυαλιά ηλίου επώνυμων εταιριών Guy Laroche, Agatha Ruiz De La Prada, κ.λπ. O κ. Βαρσάνο επισημαίνει ότι η Union Optic δίνει έμφαση στην έρευνα και συνεργάζεται με ερευνητικά τμήματα πανεπιστημίου και οίκους του εξωτερικού δοκιμάζοντας νέα υλικά, με στόχο την παραγωγή νέων προιόντων υψηλής τεχνολογίας Ειδικά για τον εξοπλισμό, φροντίζει να δοκιμάζει ό,τι νεότερο, ώστε να συμβαδίζει πάντα με τις εξελίξεις και να προσφέρει κατασκευές τελευταίας τεχνολογίας.

Ο κ. Βαρσάνο εξηγεί ότι «μέχρι τώρα, όλοι οι φακοί (τόσο οι πολυεστιακοί όσο και οι μονοεστιακοί) κατασκευάζονταν με τη συμβατική τεχνολογία, που ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο πρότυπο, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ειδικές παραμέτρους του κάθε διοπτροφόρου. Με την τεχνολογία Freeform αλλάζει εξ΄ολοκλήρου ο τρόπος που κατασκευάζονται οι φακοί (πολυεστιακοί και μονοεστιακοί), εφόσον πλέον συνυπολογίζονται σχεδόν όλοι οι παράμετροι που αφορούν στον συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι βαθμοί (διοπτρίες), η επιλογή σκελετού και επομένως η τοποθέτηση του φακού στο συγκεκριμένο μοντέλο, η απόσταση του φακού από τα μάτια, η καμπύλη που σχηματίζει ο σκελετός, οι δραστηριότητες του διοπτροφόρου στην καθημερινή του ζωή είναι μερικές από τις παραμέτρους που εξετάζονται κατά την κατασκευή, ώστε να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα».

Η UNION OPTIC, πρωτοπόρος στην κατασκευή οφθαλμικών φακών στην Ελλάδα, ξεκίνησε τις δραστηριότητές το 1912 στη Θεσσαλονίκη ως εμπορική εταιρία, ενώ το 1979 επεκτάθηκαν και στον κατασκευαστικό τομέα. Το 1984 μεταφέρθηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.
Έχοντας αναπτύξει ένα πλήρες δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των Ελλήνων οπτομετρών και οπτικών, προσφέροντας οφθαλμικά κρύσταλλα κορυφαίας ποιότητας με άμεσες παραδόσεις, υπεύθυνη τεχνική υποστήριξη και ανταγωνιστικές τιμές.

•    Η πρώτη δραστηριότητα του οίκου ξεκίνησε από το Σαμουήλ Βαρσάνο (1912). 
•    Το 1947, με το πέρας του πολέμου, η εταιρία ανασυγκροτείται από τον Ρόμπυ Βαρσάνο.
•    Η επέκταση στον κατασκευαστικό τομέα γίνεται το 1979, ενώ το 1984 μεταφέρεται η εταιρία από την οδό Γιαννιτσών στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, σε νέες εγκαταστάσεις (δεκαετία ΄80).
•    Ανάληψη της αντιπροσωπείας της American Optical - μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ποιοτικών οφθαλμικών φακών παγκοσμίως (1983).
•    Ανάληψη της αντιπροσωπείας των σκελετών NΙΚΕ & Νautica από τον οίκο Marchon (2003).
•    Προς το τέλος του έτους, η Union Optic παίρνει την αντιπροσωπεία για τα οφθαλμικά μηχανήματα της Briot, της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής μηχανημάτων για οπτικούς.(2004)
•    Στα μέσα του έτους, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρία κατασκευής οφθαλμικών πολυεστιακών φακών εμπιστεύεται την αντιπροσώπευσή της για την Ελλάδα στην  Union Optic (2005).