Skip to main content

Προσέγγιζαν γυναίκες στα social media, τις έφερναν στην Ελλάδα και τις εξέδιδαν

Με το πρόσχημα ότι θα τους βρουν μόνιμη δουλειά, με πολλά χρήματα και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης, έπειθαν τα θύματα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα

Eξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση aπό το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από τη Λατινική Αμερική.

Κατόπιν μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με τη συνδρομή της EUROPOL, εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς και των ΜΚΟ «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και το αρχηγικό μέλος, ενώ κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε 6 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν και 4 γυναίκες για αδικήματα που αφορούν στη λειτουργία αυτών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ολα ξεκίνησαν μετά τον εντοπισμό θύματος, την οποία είχαν πείσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα από τη Βενεζουέλα και με χρήση ψυχολογικής βίας και τάζοντάς της ότι θα της εξοφλήσουν υπέρογκο χρέος, την ανάγκασαν να εκδίδεται σε οίκους ανοχής.

Οι 6 συλληφθέντες, μαζί με τουλάχιστον ακόμα 3 άτομα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διακριτούς ρόλους προβαίνοντας στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το αρχηγικό μέλος φέρεται να είναι μία 43χρονη Ελληνίδα.

Πώς δρούσαν

Ενα μέλος από το κύκλωμα, και συγκεκριμένα μία 29χρονη, αναλάμβανε τον εντοπισμό και τη στρατολόγηση αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση.

Οι γυναίκες προσεγγίζονταν μέσω social media και προσπαθούσαν να τις πείσουν με το πρόσχημα ότι θα τους βρουν μόνιμη δουλειά, με πολλά χρήματα και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης. Ετσι κατάφερναν να έρθουν στην Ελλάδα.

Τα θύματα καλούνταν να στείλουν φωτογραφίες προκειμένου να «εγκριθούν» εμφανισιακά από το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, καθώς και φωτογραφία από το ταξιδιωτικό τους έγγραφο. Τα υπόλοιπά μέλη φρόντιζαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής και την παραλαβή και επίβλεψη των εκδιδομένων, καθώς και την παρακράτηση και παράδοση των εσόδων.

Η αρχηγός, στη συνέχεια, νομιμοποιούσε τα παράνομα έσοδα μέσω συμμετοχής σε εταιρείες επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών διαμονής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 6.382 ευρώ, κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης.

Δέκα από τα θύματα της οργάνωσης, οι 7 εκ των οποίων είναι από τη Βενεζουέλα, μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, αν το επιθυμούν.

Πηγή: kathimerini.gr