Skip to main content

Προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα βλάψει το ευρώ, υποστηρίζει η ΕΚΤ

Μια προσφυγή στο ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως προτείνεται από τη Γερμανία, πρέπει να αποκλειστεί επειδή θα έβλαπτε το ευρώ, εκτιμά το μέλος της ΕΚΤ, Λορέντσο Σμάγκι.
Μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως προτείνεται από τη Γερμανία, πρέπει να αποκλειστεί επειδή θα έβλαπτε το ευρώ, εκτιμά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή», εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

Η πρόσφατη αντίδραση των αγορών έδειξε σε ποιο σημείο «μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα του ευρώ» η επίκληση μιας παρέμβασης του ΔΝΤ, προσθέτει στη συνέντευξη αυτή.

Ο τραπεζίτης βλέπει τον κίνδυνο να επιβάλει το ΔΝΤ «τους κανόνες του στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και επίσης στη νομισματική πολιτική» της ΕΚΤ, η ανεξαρτησία της οποίας στον τομέα αυτό επικυρώθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Έχουμε μια πιο φιλόδοξη ιδέα για τη σταθερότητα των τιμών απ΄ ό,τι πολλοί οικονομολόγοι το ΔΝΤ», συνεχίζει ο Μπίνι Σμάγκι αναφερόμενος σε μια πρόταση που κατατέθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, τον Γάλλο Ολιβιέ Μπλανσάρ, να εξεταστεί η δυνατότητα για τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το στόχο του πληθωρισμού ως το 4%, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις κρίσεις.

Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρωταρχική αποστολή της οποίας έγκειται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και για την οποία οι τιμές είναι σταθερές, όταν αυξάνονται μεσοπρόθεσμα ελαφρώς πάνω από το 2%.

Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει γνωστή δια του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Τρισέ την επιφύλαξή της όσον αφορά μια παρέμβαση του ΔΝΤ που προχωρεί «πέραν μιας τεχνικής βοήθειας» στην ελληνική κρίση.