Skip to main content

Προσφυγή 176 υγειονομικών σε βάρος 19 μελών του ΣτΕ που είχαν κρίνει «υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τους» – Διεκδικούν 8,8 εκατ. ευρώ

Οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι οι ανώτατοι δικαστικοί επέδειξαν βαρεία αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους

Σε βάρος των 19 μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι είχαν κρίνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τους, στρέφονται 176 υγειονομικοί, με προσφυγή τους που συζητήθηκε σήμερα στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, διεκδικώντας συνολική αποζημίωση 8,8 εκ. ευρώ. Τους καταλογίζουν ότι παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, απορρίπτοντας τότε κατά πλειοψηφία τις αιτήσεις της ΠΟΕΔΗΝ κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα να τεθούν σε καθεστώς αναστολής.

Ωστόσο, μετά την αντίθετη απόφαση που ακολούθησε από την επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία έκρινε αντισυνταγματική την παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού υγειονομικών στις δομές υγείας, οι υγειονομικοί επανήλθαν, ζητώντας αυτή τη φορά, αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν. Υποστηρίζουν μάλιστα πως οι πλειοψηφούντες ανώτατοι δικαστές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Δημ Σκαλτσούνης, επέδειξαν βαρεία αμέλεια στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας τόνισε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη σε κλίμα έντασης, πως πρέπει να εξεταστεί αν στο πρόσωπο των 19, αποδεικνύεται «είτε δόλος ήτοι πρόθεση τους που κατευθύνθηκε με γνώση ευθέως ή ενδεχομένως στην πρόκληση ζημιάς στους ενάγοντες, είτε βαριά αμέλεια».

Πηγή: ΕΡΤ