Skip to main content

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο: Οι ιστορικοί λόγοι της στήριξης της Νότιας Αφρικής στους Παλαιστίνιους

Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και είναι δεσμευτικού χαρακτήρα από νομική άποψη, όμως το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν διαθέτει καμία εξουσία που να μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της

Την προηγούμενη εβδομάδα η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) ώστε να αποφανθεί αν η συνεχιζόμενη βία και η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία, ζητώντας επιπλέον την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των Παλαιστίνιων από περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη, μέσω της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, του προσδιορισμού ανθρωπιστικών διαδρόμων για την άμεση αποστολή βοήθειας και της απελευθέρωσης ομήρων και πολιτικών κρατουμένων.

Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και είναι δεσμευτικού χαρακτήρα από νομική άποψη, όμως το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν διαθέτει καμία εξουσία που να μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της.

Χαρακτηριστικά, πριν δύο χρόνια το ICJ αποφάσισε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να αναστείλει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όμως η Μόσχα δεν συμμορφώθηκε ποτέ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και από το Ισραήλ, αν η απόφαση είναι επιβαρυντική για την κυβέρνηση Νετανιάχου.  

Παρ’ όλα αυτά, οι γνωμοδοτήσεις του ICJ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. 

Μακροχρόνια αμοιβαία υποστήριξη

Η νοτιοαφρικανική υποστήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος πάει πολύ πίσω στον χρόνο και στις σχέσεις μεταξύ του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) του Νέλσον Μαντέλα και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του Γιασέρ Αραφάτ. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρχε αμοιβαία στήριξη των αγώνων των δύο οργανώσεων στην παγκόσμια σκηνή, με τον Μαντέλα να χαρακτηρίζει τον Αραφάτ «συμπολεμιστή» του σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1990 στις ΗΠΑ, ενώ επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι η ελευθερία της Νότιας Αφρικής θα ήταν ατελής χωρίς την ελευθερία της Παλαιστίνης.

Στις 14 Ιανουαρίου το ΑΕΚ γιόρτασε την 112η επέτειο από την ίδρυσή του ως κίνημα απελευθέρωσης. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας ήταν πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, γιατί μέχρι το 1994 αντιμετώπιζαν και αυτοί ένα σκληρό καθεστώς απαρτχάιντ.

Η απάντηση του Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το Ισραήλ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής, αντιστρέφοντας την κατηγορία προς τη Χαμάς για τη διάπραξη γενοκτονίας.

Παράλληλα, το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «αντιπαραγωγική και χωρίς αξία».

Πηγές: Al Jazeera, BBC