Skip to main content

Προσκυνητές στη Σρι Λάνκα πήδηξαν στη λίμνη για να γλιτώσουν από εξαγριωμένους ελέφαντες

Η παρέλαση διακόπηκε μέχρι να αλυσοδεθούν και να υποταχθούν τα ζώα που ξέφυγαν

Δεκάδες προσκυνητές πήδηξαν σε μια λίμνη για να γλιτώσουν από ταραγμένους ελέφαντες που έτρεχαν σε αμόκ κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας βουδιστικής πομπής στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τετάρτη.

Τουλάχιστον μία γυναίκα νοσηλεύτηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά τον τραυματισμό στην παρέλαση Εσάλα Περαχέρα στην Κάντι, δημοφιλή Προσκυνηματικό προορισμό των Βουδιστών, το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε νεαροί ελέφαντες που ήταν στολισμένοι με διακοσμητικά καλύμματα για την πομπή ξεσάλωσαν, αναγκάζοντας τους θεατές να πηδήξουν σε μια λίμνη για να μην ποδοπατηθούν.

Η παρέλαση διακόπηκε μέχρι να αλυσοδεθούν και να υποταχθούν τα ζώα που ξέφυγαν.

Πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα από τα πλάσματα να τινάζει τα διακοσμητικά του ρούχα και να ορμά σε έναν δρόμο στην Κάντι με πολλούς χειριστές να το καταδιώκουν.

Μετά τις νυχτερινές παρελάσεις, οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 30 Αυγούστου με την έκθεση ενός κιβωτίου λειψάνων που πιστεύεται ότι περιέχει ένα δόντι που ανήκει στον Βούδα, πάνω σε έναν ελέφαντα.

Η πολιτιστική εκδήλωση αιώνων έχει επικριθεί για την υποτιθέμενη σκληρή μεταχείριση των ζώων, με ακτιβιστές να ζητούν να σταματήσει η χρήση ελεφάντων σε αιχμαλωσία.

Η ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων «Συλλαλητήριο για τα ζώα και το περιβάλλον» (RARE) δήλωσε ότι τα ζώα αναγκάζονται να «περπατούν με αλυσίδες εν μέσω φωτιάς και δυνατού θορύβου σε καυτή ζέστη».

«Είναι καιρός η Σρι Λάνκα να σταματήσει να χρησιμοποιεί ελέφαντες με αυτόν τον σκληρό τρόπο», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της RARE Παντσάλι Παναπιτίγια.

Οι ελέφαντες θεωρούνται ιεροί στη Σρι Λάνκα, αλλά οι νόμοι περί κακοποίησης των ζώων σπάνια εφαρμόζονται.

Το 2019, τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ελέφαντες έπαθαν αμόκ σε φεστιβάλ σε ναό στο Κολόμπο.

Τα επίσημα αρχεία δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 200 εξημερωμένοι ελέφαντες στη νησιωτική χώρα, μαζί με έναν πληθυσμό άγριων ελεφάντων περίπου 7.500.

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την αιχμαλωσία άγριων ελεφάντων, αλλά δεκάδες μικρά έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια, συχνά αφού οι μητέρες τους σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους.

Πηγή: AFP