Skip to main content

«Προσωρινές» οι επιπτώσεις από την αύξηση ΦΠΑ στη Ρουμανία

Ο διοικητής της Κεντρικής Ρουμανικής Τράπεζας υποστήριξε ότι η συμβολή της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμόρφωση τάσεων υψηλοπληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας την επίσημη αναφορά της τράπε
Ο διοικητής της Κεντρικής Ρουμανικής Τράπεζας, Μούγκουρ Ισαρέσκου, υποστήριξε ότι η συμβολή της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμόρφωση τάσεων υψηλοπληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας την επίσημη αναφορά της τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού, στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Κατά την άποψη του Ρουμάνου κεντρικού τραπεζίτη, οι αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση του ΦΠΑ, θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, ενώ σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στην αγορά.

Ωστόσο, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία της Ρουμανίας είναι δύσκολη από την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, η οποία, στην ουσία, μειώνει την πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Υπό τις συνθήκες αυτές, η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ μειώνει τις πωλήσεις των προϊόντων, αυξάνοντας από την άλλη μεριά, τις τιμές των πωλήσεων, μέσω της διαμόρφωσης τάσεων υψηλοπληθωρισμού.