Skip to main content

Πρόστιμα 77 εκατ. ευρώ σε δύο εταιρίες για πλαστά τιμολόγια

Υπόθεσης πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων, από δυο τεχνικές εταιρίες, διαλεύκανε η ΥΠ.Ε.Ε.. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη απάτη που αποκαλύπτεται αυτήν την εβδομάδα.
Υπόθεση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων, ύψους 35,5 εκατ. ευρώ από δυο τεχνικές εταιρίες με έδρα την Αθήνα, αποκάλυψε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη απάτη που αποκαλύπτεται αυτήν την εβδομάδα, μετά την αντίστοιχη  στην Καρδίτσα με τεχνικές εταιρίες και στη Θεσσαλονίκη με εταιρίες καλλυντικών.  

Ειδικότερα, οι δύο εταιρίες έλαβαν κατά τα έτη 2003 – 2006 εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο δεν απέδωσαν και ΦΠΑ ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον οι εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται και σε δημόσια έργα, καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα, τα οποία εκτιμώνται στο ποσό των 77 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 60 εκατ. ευρώ για τα εικονικά φορολογικά στοιχεία και 17 εκατ. ευρώ για το μη αποδοθέντα ΦΠΑ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της διαδικασίας πρόσθετων και διασταυρωτικών ελέγχων που διενήργησε η ΥπΕΕ, σε συνέχεια άλλων υποθέσεων πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Μέσα από τη διαδικασία των πρόσθετων ελέγχων εξετάσθηκε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και άλλων στοιχείων και διαπιστώθηκε πληθώρα νομιμοφανών συναλλαγών, που ουδέποτε είχαν πραγματοποιηθεί.

Ο έλεγχος των στοιχείων συνεχίζεται από την ΥπΕΕ, για τη διαπίστωση πιθανού ρόλου ενδιαμέσου των δύο τεχνικών εταιρειών, για την έκδοση άλλων εικονικών φορολογικών στοιχείων σε τρίτες τεχνικές εταιρείες, που σχετίζονται με τα ίδια δημόσια έργα.