Skip to main content

Πρόταση «βόμβα» Πανάρετου για «τοπικά κολέγια»

Τη δημιουργία «τοπικών κολεγίων», τα οποία θα λειτουργούν ως «γέφυρα» για τη μετάβαση από τη Δευτεροβάθμια στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υφυπ
Τη δημιουργία «τοπικών κολεγίων», τα οποία θα λειτουργούν ως «γέφυρα» για τη μετάβαση από τη Δευτεροβάθμια στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ρίχνοντας λάδι σε ένα φλέγον ζήτημα.

Συγκεκριμένα, όπως προτείνει ο κ. Πανάρετος, οι μαθητές μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο θα εισάγονται άνευ εξετάσεων στα τοπικά κολέγια, όπου θα φοιτούν για δύο χρόνια. Στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα μεταπηδούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ενώ οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν κολεγιακό πτυχίο με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, που θα είναι χρήσιμο για την εύρεση εργασίας.

Την μετατροπή σε τοπικά κολέγια τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν κενές θέσεις προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να λυθεί και «το πρόβλημα της βάσης του 10 που τόσο πολύ μας απασχολεί».

«Ένας από τους λόγους που τα τοπικά κολέγια είναι τόσο σημαντικά είναι ότι στοιχίζει στην πολιτεία πολύ λιγότερο να πειραματιστεί με ένα νέο τοπικό κολέγιο παρά με ένα πανεπιστήμιο (η διαφορά μεγέθους των απαιτούμενων επενδύσεων είναι τεράστια)», καταλήγει ο κ. Πανάρετος.

«Προσωπικές απόψεις η πρόταση Πανάρετου»

Έντονες αντιδράσεις στο στρατόπεδο της υπουργού Παιδείας φαίνεται πως έχει δημιουργήσει η πρόταση του κ. Πανάρετου για τα «τοπικά κολέγια», καθώς κύκλοι της κας Διαμαντοπούλου έσπευσαν να τονίσουν πως η συγκεκριμένη πρόταση αφορά «προσωπικές απόψεις» του υφυπουργού και όχι θέσεις του υπουργείου Παιδείας.