Skip to main content

Πρόταση Τσίπρα για ριζοσπαστική αγροτική πολιτική

Δριμεία κριτική στις πολιτικές που έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες άσκησε από την Agrotica ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας την πρόταση του κόμματός του για ριζοσπαστική αγροτική
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική» παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος, στην 23η Agrotica, στη ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική «στις πολιτικές που έφεραν σε απόγνωση τους αγρότες».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «αγροτικό κίνημα δεν ηττάται, αυτές τις μέρες» κι ότι αντίθετα «έχει αρχίσει να πετυχαίνει σημαντικές νίκες», υποστηρίζοντας ότι «ανάγκασε την κυβέρνηση να παραδεχτεί, έστω και στα λόγια, τα κρίσιμα προβλήματα» και ότι τη «φόβισε τόσο, που το πρώτο, το μοναδικό μέχρι σήμερα νομοσχέδιο που προωθεί, είναι για τη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών», με στόχο να «αποδυναμώσει» και να «χειραγωγήσει» τον αναδυόμενο «ριζοσπαστισμό» του αγροτικού κινήματος.

«Αυτό το κίνημα δε θα ηττηθεί. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας δεν μπορεί να υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα της λαμογιάς, της διαπλοκής και της μιζέριας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη σκυτάλη και στις 10 του μήνα (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) θα δώσουν μια απάντηση σε αυτόν το μεγάλο συντηρητικό πολιτικό συνασπισμό της συναίνεσης, της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Απέναντί του, θα αναδειχθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός από ευρύτερες δυνάμεις, εργαζόμενους, άνεργους, νέους αγρότες, πολίτες που διεκδικούν ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο, αξιοπρέπεια και όχι απλά επιβίωση», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Καταστροφική η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή»
 
 Επιπλέον, επεσήμανε ότι «όλες οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ είχαν τη συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβέρνησαν τη χώρα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» -υπενθυμίζοντας ότι η «καταστροφική» αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των προϊόντων, στην αναθεώρηση του 2003 «φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη»- και τα κατηγόρησε για παντελή έλλειψη σχεδιασμού «για ένα θέμα εθνικό», όπως το αγροτικό ζήτημα.

«Μήπως ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως δεν είχαμε εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος; Όταν τα επισημαίναμε, μας κατηγορούσαν για μίζερους. Μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα και για ισχυρό ευρώ. Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα να δουν την απόγνωση του αγροτικού κόσμου;». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «εκτός από τα οικονομικά που είναι δίκαια», δεν «τολμά» να προωθήσει αποφασιστικά «ούτε τα θεσμικά αιτήματα» του αγροτικού κόσμου. «Δεν έχουν την πρόθεση, ούτε τα κότσια να συγκρουστούν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα καρτέλ, με τους μεσάζοντες, με τους κουμπάρους, με τις τράπεζες», τόνισε. Είπε ακόμη ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» για μια «αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα στοχεύσει στη διατροφική επάρκεια, θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα βασίζεται σε ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και θα αποκλείει τα μεταλλαγμένα» και για μια «πολιτική εξυγίανσης της αγοράς, με δημόσιες επενδύσεις με νέους υγιείς συνεταιρισμούς, με τοπικά δίκτυα, με σπάσιμο των καρτέλ». Πρόσθεσε, όμως, ότι για να εφαρμοστεί «απαιτείται ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, με τις τράπεζες, με τα καρτέλ και κυρίως, με καμιά δεκαριά εταιρείες πολυεθνικές, ή και ντόπιες, που αισχροκερδούν από το μόχθο του αγροτικού κόσμου».