Skip to main content

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Λίβερπουλ, 2-0 την Τότεναμ στη Μαδρίτη (video)

Με σκόρερ τους Σαλάχ (πέναλτι) – Ορίγκι και τον Άλισον να αποκρούει τα πάντα, οι «κόκκινοι» κατέκτησαν το έκτο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Το έκτο Champions League της ιστορίας της πανηγυρίζει η Λίβερπουλ που επικράτησε με 0-2 της Τότεναμ στον μεγάλο τελικό του «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης.

Σκόρερ για τους «κόκκινους» που έφτασαν στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και το έπος εναντίον της Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη ήταν οι Μοχάμεντ Σαλάχ (2', πέν.) και Ντιβόκ Ορίγκι.

Σημειώνεται πως πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του τερματοφύλακα Άλισον Μπέκερ που επενέβη όποτε χρειάστηκε απέναντι στις προσπάθειες των παικτών των «σπερς».

Πιο αναλυτικά, η Λίβερπουλ κέρδισε πέναλτι όταν μετά από 25’’, ο Μανέ προσπάθησε να βρει κάποιον συμπαίκτη του μέσα στην περιοχή και η μπάλα κατέληξε στο χέρι του Σισοκό με τον Σλοβένο διαιτητή Σκόμινα να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε στο 2' ο Σαλάχ στέλνοντας τη μπάλα στη γωνία του Λιορίς που έπεσε σωστά αλλά δεν κατάφερε να αποκρούσει.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά η Λίβερπουλ καταφέρνει να περάσει μπροστά στο σκορ σε τελικό μετά το 1984, ο Σαλάχ έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος παίκτης και πέμπτος Αφρικανός συνολικά που σκοράρει σε ευρωπαϊκό τελικό ενώ αυτό ήταν το δεύτερο γρηγορότερο γκολ σε τελικό μετά από αυτό του Πάολο Μαλντίνι (50'') το 2005 στο επικό παιχνίδι της Πόλης.

Στατιστικά, 11 από τις 16 ομάδες που κατάφεραν να προηγούνται στο πρώτο ημίχρονο ενός τελικού κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο, το συγκρότημα του Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και στο 87’ μετά από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα δεν απομακρύνθηκε και ο Ματίπ την έδωσε στον Οριγκί που με διαγώνιο συρτό αριστερό σουτ την έστειλε στην αριστερή γωνία του Λιορίς διαμορφώνοντας το τελικό 0-2.

Στους τελευταίους 6 τελικούς, 5 φορές κατάφερε ποδοσφαιριστής που πέρασε αλλαγή μετά τους Μαρσέλο (2014, Ρεάλ Μαδρίτης), Γιανίκ Καράσκο (2016, Ατλέτικο Μαδρίτης), Μάρκο Ασένσιο (2017, Ρεάλ Μαδρίτης), Γκάρεθ Μπέιλ (2018, Ρεάλ Μαδρίτης) και πλέον ο Βέλγος επιθετικός που στο 58’ είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο αντί του Φιρμίνιο.

Οι Λονδρέζοι δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο γκολ καθώς στο 80’ ο Άλισον απέκρουσε με γροθιές το δυνατό σουτ του Σον μέσα από την περιοχή ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Βραζιλιάνος πορτιέρε μπλόκαρε το σουτ του Μόουρα. Μάλιστα, ο Άλισον απέκρουσε στο 85’ και την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Έρικσεν.

Πλέον η αγγλική ομάδα βρίσκεται μόνη 3η στη λίστα των ομάδων με τις περισσότερες κατακτήσεις πίσω από τις Ρεάλ Μαδρίτης (13) – Μίλαν (7) και μπροστά πλέον από τις Μπαρτσελόνα – Μπάγερν Μονάχου (5).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αυτός είναι ο πρώτος κερδισμένος τελικός για τον Γερμανό τεχνικό Γιούργκεν Κλοπ με τη Λίβερπουλ μετά από δύο χαμένους ευρωπαϊκούς (2016, Europa League, Σεβίλλη και 2018, Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης) ενώ έγινε ο τέταρτος στη σπουδαία ιστορία του συλλόγου μετά τους Μπομπ Πέισλι, Τζο Φάγκαν και Ράφα Μπενίτεθ που σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.

Αντίθετα συνεχίζεται η κακοδαιμονία για τους Αργεντινούς κόουτς σε τελικούς Champions League καθώς πριν του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο δεν τα κατάφεραν τόσο ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ δις με την Βαλένθια (Ρεάλ-Βαλένθια 3-0, 2000 και Μπάγερν Μονάχου-Βαλένθια 1-1, 5-4 στα πέναλτι, 2001) και Ντιέγκο Σιμεόνε αντίστοιχα δις με την Ατλέτικο Μαδρίτης (Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1, 2014 κα ξανά Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1, 5-4 στα πέναλτι, 2016).

Οι συνθέσεις:

Τότεναμ (Ποτσετίνο): Λιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Σισοκό (74' Ντάιερ), Γουίνκς (66' Λούκας Μόουρα), Έρικσεν, Ντέλε Άλι (82' Γιορέντε), Σον, Κέιν.

Λίβερπουλ (Κλοπ): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Ματίπ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ (62' Μίλνερ), Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο (58' Οριγκί).