Skip to main content

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ετήσιες δαπάνες του Δημοσίου

Στην έκθεση γίνεται λόγος για δαπάνες της τάξης του 55% του ΑΕΠ, ενώ τα νούμερα για την μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου δείχνουν αύξηση 1,5%.

Πολύ υψηλές είναι οι ετήσιες δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου όπως αποκαλύπτεται από έκθεση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στην σχετική έκθεση γίνεται λόγος για δαπάνες της τάξης του 55% του ΑΕΠ, ενώ τα νούμερα για την μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου δείχνουν αύξηση 1,5%. Άξιο λόγου είναι πως η Γαλλία και η Φινλανδία έχουν υψηλότερες, ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν Βέλγιο, Αυστρία και Ιταλία.

Η έκθεση φανερώνει πως η σπατάλη στο Δημόσιο συνεχίζεται παρά τις απολύσεις τις μειώσεις και την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα που έχουν επιχειρήσει όλες οι κυβερνήσεις.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της "επισκόπησης δαπανών" που έχουν κάνει πολλά κράτη μέλη. Να σημειωθεί πως ήδη οι δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και άλλους τομείς είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ και τα σχετικά νούμερα αποκλύπτουν την κακοδιαχείριση από πλευράς κυβέρνησης. Σύμφωνα με πηγές, το θέμα των δαπανών του Δημοσίου τέθηκε και στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών.