Skip to main content

Πρώτη επίσκεψη Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα: Βάση για εμβάθυνση διμερών σχέσεων

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Αρχηγού Κράτους του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006, αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα Προέδρου του Μαυροβουνίου, πραγματοποίησε ο Μίλο Τζουκάνοβιτς (Milo Djukanovic), Δευτέρα 7 με Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνοντας μία σειρά από κορυφαίες επαφές και πρωτοβουλίες υψηλού συμβολισμού.

H πρώτη επίσημη επίσκεψη Αρχηγού Κράτους του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006, αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός για τις διμερείς σχέσεις.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο το απόγευμα της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου, τον κ. Τζουκάνοβιτς υποδέχτηκε εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Στην υποδοχή μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, κα. Άνα Βουκαντίνοβιτς και ο Επίτιμος Πρόξενος του Μαυροβουνίου στη Θεσσαλονίκη, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος.

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος ξεκίνησε το πρόγραμμά του καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε κατ’ ιδίαν επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των Προέδρων, αποτέλεσε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Μαυροβουνίου είναι πολύ καλή σε όλους τους τομείς. Διαπιστώθηκαν, όμως, σημαντικά περιθώρια ενίσχυσής της, καθώς και ισχυρή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ελλάδα και Μαυροβούνιο είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ, και στις κοινές δηλώσεις δόθηκε έμφαση στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Μαυροβουνίου και την προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθησε, η Επίσκεψη του κ. Τζουκάνοβιτς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Την συνάντηση διαδέχτηκε η επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων όπου ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το βράδυ της Τρίτης παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Μαυροβουνίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των δύο Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, ο

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου του Μαυροβουνίου και π. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ροτσέν, η Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, κα. Βουκαντίνοβιτς, και ο Επίτιμος Πρόξενος του Μαυροβουνίου, Δρ. Αποστολόπουλος.

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, πραγματοποίησε στο Α’ Νεκροταφείο, κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Στρατηγού Βάσου (Brajovic) Μαυροβουνιώτη, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, στον οποίο έκανε και ειδική αναφορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προηγούμενη μέρα, αναφέροντας πως «συμβολίζει την κοινή μας πορεία και την βαθιά αλληλοεκτίμηση που μας συνδέει».
Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας όπου ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια, ο κ. Τζουκάνοβιτς παραχώρησε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Αποκρυσταλλώνοντας το κλίμα των συνομιλιών του στην Αθήνα, υπογράμμισε πως επιβεβαιώθηκε η μακροχρόνια, πολύ βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των δύο λαών και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επίσκεψή του θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Σχέσεις που, όπως εξήγησε, είναι ήδη ιδιαίτερα δυνατές στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, με σημαντικό χώρο και προοπτική επιπλέον ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας το επόμενο διάστημα.

Τέλος, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, γεύμα προς τιμήν του Προέδρου του Μαυροβουνίου παρέθεσε ο Επίτιμος Πρόξενος του Μαυροβουνίου, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος. Τον Πρόεδρο κ. Τζουκάνοβιτς και την σύζυγό του κα. Λιντίγια Κούτς, υποδέχτηκε ο Επίτιμος Πρόξενος, Δρ. Αποστολόπουλος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κα. Καλλιρόη-Δανάλη Αποστολοπούλου.

Ο Επίτιμος Πρόξενος που υποστήριξε την Πρεσβεία του Μαυροβουνίου στην προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Τζουκάνοβιτς, μίλησε με θερμά λόγια για το Μαυροβούνιο, χώρα που αγαπά, τιμά και σέβεται βαθύτατα, και υπογράμμισε πως θα είναι πάντα υποστηρικτικός, με όλα τα μέσα που διαθέτει, στην ενίσχυση της προοπτικής ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την τιμή και την εμπιστοσύνη του, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή δώρων ιδιαίτερου συμβολισμού. Στο κλειστό αυτό γεύμα συμμετείχαν πέραν της αντιπροσωπείας του Προέδρου Τζουκάνοβιτς, η Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα κα. Άνα Βουκαντίνοβιτς, η Γραμματέας της Πρεσβείας κα. Κάτια Βούκοτιτς, ο Αντιπρόεδρος του Προξενικού Σώματος στην Ελλάδα, κ. Χρήστος Βαρδίκος, και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, κ. Παύλος Ευθυμίου. Ο Δρ. Αποστολόπουλος μετέφερε στον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει σε μία σειρά από τομείς και κλάδους, καθώς και τα πεδία όπου μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές συνέργειες με βάση το αμοιβαίο όφελος. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να οργανωθεί μία επιχειρηματική αποστολή στο Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα, την οποία ανέλαβε να συντονίσει ο ίδιος ο Επίτιμος Πρόξενος με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε).