Skip to main content

Το πρώτο επιστημονικό περιοδικό για την Παρευξείνια Ζώνη και την Ανατολική Μεσόγειο από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το πρώτο τεύχος της ηλεκτρονικής έκδοσης είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα συνεργασίας έχει ξεκινήσει η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «BSEMR» – «BLACK SEA AND EASTERN MEDITERRANEAN REVIEW’ - ‘ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ».

Το πρώτο τεύχος της ηλεκτρονικής έκδοσης, το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΜΘ.

Στόχος της έκδοσης, όπως ειπώθηκε από τα μέλη της εκδοτικής επιτροπής, είναι η ανάδειξη
μιας πλουραλιστικής και σφαιρικής επιστημονικής ανάλυσης για τα σύγχρονα περιφερειακά ζητήματα,
όπως και για τα επίμαχα μακροπρόθεσμα ή τα διαχρονικά αντίστοιχα.

Η Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ σημείωσε ότι η έκδοση αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα καθώς για πρώτη φορά συνδυάζονται οι δύο θαλάσσιες περιοχές του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου που συνδέονται ιστορικά, πολιτιστικά, ακόμη και κοινωνιολογικά. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στις περιοχές αυτές έχουν αναπτυχθεί κρίσεις και πολεμικές συρράξεις, όπως της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της  Αρμενίας (Ναγκόρνο Καραμπάχ), του Ισραήλ εναντίον της Γάζας-Παλαιστίνης, οποίες καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα προβληματική.

 

«Το περιοδικό είναι επιστημονικό, είναι η πρώτη φορά που δύο πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου συνεργάζονται για να εκδώσουν ένα περιοδικό στην αγγλική γλώσσα, ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να αναδείξουμε τα πρόβλημα της περιοχής αντικειμενικά και τεκμηριωμένα με την οπτική γωνία των εγχώριων λαών της περιοχής. Φιλοδοξούμε να έχουμε αναλυτές, οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές και όχι μόνο από τις Δυτικές χώρες, οι οποίες έχουν την δική τους προκατάληψη», τόνισε σημείωσε η ομιλήτρια.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό περιοδικό τόσο για την εξέλιξη των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, όσο και για την περιοχή μας. «Η πρωτοβουλία προέκυψε από τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων στην κατεύθυνση να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ένα δίκτυο περίπου 50 πανεπιστημίων από την Παρευξείνια Ζώνη».

Ο κ. Ζαρωτιαδης συνέχισε λέγοντας πως «αυτά που βιώνουμε σήμερα τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στη βόρεια ακτή της Παρευξείνιας Ζώνης είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών ανάδειξης ενός νέου κόσμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια πολυκεντρικότητα. Πρόκειται για έναν κόσμο που πλέον τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα είναι περισσότερα από δύο. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ο ρόλος του γεωγραφικού τόξου της Παρευξείνιας Ζώνης και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και σε άλλες ιστορικές φάσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ως εκ τούτου πρέπει να τον μελετήσουμε».

Επιπλέον ανέφερε ότι από τη συνεργασία των πανεπιστημίων και την ηλεκτρονική αυτή έκδοση, αναδεικνύεται ο ρόλος που μπορώ να παίξουν τα πανεπιστήμια στην παρούσα συγκυρία. «Συμβάλουμε στο να αναδειχθεί ο ρόλος των χωρών μας ως πόλοι μιας ειρηνικής προοπτικής στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την έκδοση, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, είπε ότι το εγχείρημα φιλοδοξεί να έχει περιφερειακό και διεθνή αντίκτυπο. «Το περιοδικό αποσκοπεί να γίνει κόμβος επιστημονικών δημοσιεύσεων για θέματα Ευξείνου Πόντου και Ανατολικής Μεσογείου σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων. Το περιοδικό απευθύνεται σε ερευνητές, αλλά ως μέσω διάχυσης της έρευνας απευθύνεται στο ευρύ κοινό, χωρίς αντίτιμο».

Η έκδοση βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα http://lawjournals.unic.ac.cy/index.php/bsemr