Skip to main content

Πρώτο φεστιβάλ ελληνικού κρασιού στη Ρίγα της Λετονίας

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση των ποιοτικών ελληνικών οίνων και προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς στις αγορές των βαλτικών χωρών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Iανουαρίου 2020 στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα το 1o φεστιβάλ ελληνικού κρασιού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Ελληνο- Βαλτικών Χωρών (Λιθουανία – Λετονία – Εσθονία) και υπό την εποπτεία του Επιτίμου Προξένου της Δημοκρατίας της Λετονίας στη Θεσσαλονίκη κου Κωνσταντίνου Γώγου.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση των ποιοτικών ελληνικών οίνων και προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς στις αγορές των βαλτικών χωρών.

Επρόκειτο για διήμερο εκδηλώσεων , όπου στο πρωινό της πρώτης μέρας οργανώθηκε Masterclass για τους οινοχόους (sommelier), τους επαγγελματίες της εστίασης/chef, καθώς και εταιρειών διανομής οίνου/οινοπνευματωδών. Στο σεμινάριο εισηγητές υπήρξαν οι κ.κ. Γεώργιος Λούκας , οινοχόος και προπονητής της ελληνικής εθνικής ομάδας οινοχόων και ιδρυτής της εταιρίας συμβούλων εστίασης Genius in Gastronomy και ο Αλέξανδρος Μπουζίκας , οινοχόος και Έλληνας πρωταθλητής οινοχόος , παρουσιάζοντας τον αμπελώνα και τις ποικιλίες της χώρας μας.



Προηγήθηκε γευσιγνωσία Ελληνικών κρασιών, αποσταγμάτων και μπύρας, συνοδεία εξαιρετικών προϊόντων  παρθένου ελαιόλαδου και τυριών φέτας και μπάτζου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώθηκε βραδιά γνωριμίας του Λετονικού κοινού με τον ελληνικό οίνο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν κρατικοί παράγοντες, διπλωμάτες, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων , εκλεκτά μέλη της πόλης της Ρίγας  και media.

Την Ελληνική επιχειρηματική αποστολή συνόδεψαν τα οινοποιεία Monsieur Nicola by G. Karamitros, Στέλιου Κεχρή, Τσάνταλη, Ζαχαριουδάκη, το αποστακτήριο Κατσάρος, η μικροζυθοποιία Σερρών και Β. Ελλάδος, οι εταιρίες τροφίμων Greenolia ελαιόλαδο και Τσελέπης τυροκομεία «Η Βλάχα», καθώς και η Cretan Iama.

Την δεύτερη ημέρα η αποστολή έγινε δεκτή από τον κρατικό οργανισμό επενδύσεων και ανάπτυξης (LIAA), όπου διερευνήθηκε η δυναμική της Λετονικής οικονομίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Επιμελητήριο υπήρξε χορηγός της ετήσιας εκδήλωσης βράβευσης των καλύτερων επιχειρηματιών 2019 της Λετονίας. Στην δεξίωση που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες είχαν την δυνατότητα να γευτούν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Monsieur Nicola by G. Karamitros από την Καρδίτσα.

Τα συμπεράσματα από την  άκρως ικανοποιητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που πρόεκυψαν επιτρέπουν την διερεύνηση πολλών μορφών συνεργασίας και δράσεων για την τοποθέτηση των Ελληνικού οίνου και άλλων προϊόντων στην αγορά των Βαλτικών χωρών.