Skip to main content

Προβληματίζει η αύξηση παραβατικότητας ανηλίκων σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στον Έβρο τα πρωτεία της παραβατικότητας ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Εφετείου Θράκης

Την αύξηση του ποσοστού της παραβατικότητας ανηλίκων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ανήλικων Εφετείου Θράκης, Ευαγγελία Αϊβατζίδου.

Ανέφερε μάλιστα ότι «ο Έβρος καταλαμβάνει πάνω από το 50% των περιστατικών ανηλίκων παιδιών με παραβατικότητα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι είναι ένας φτωχός νομός διότι, η φτώχεια οδηγεί στην παραβατικότητα».

Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων δημιουργήθηκαν με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Λειτουργούν στις κατά τόπους περιφέρειες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης με προεδρεύοντα τον εκάστοτε Εισαγγελέα Εφετών και με 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένο από το Υπουργείο.

Η ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εκτείνεται από την Καβάλα μέχρι και τον Έβρο, έχει στην επίβλεψη και την προστασία της 287 εγγεγραμμένα παιδιά που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα δεδομένου ότι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση κάτι που οδηγεί στην παραβατική συμπεριφορά.

Τα μέλη της Εταιρείας φροντίζουν ώστε παιδιά από διάφορα κοινωνικά στρώματα να μην υποπέσουν σε παραβατική συμπεριφορά ή άλλα να μην επαναλάβουν κάποια τέτοιου τύπου συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την κ. Αϊβαζίδου υπό την εποπτεία τους έχουν ανήλικους που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα, όπως μια παράβαση του ΚΟΚ, μια κλοπή, μέχρι σοβαρά ποινικά αδικήματα. Οι ηλικίες των παιδιών ξεκινούν από τα 7 έτη και όπως είναι γνωστό σε αυτές τις ηλικίες η πολιτεία ασχολείται μαζί τους εξωδικαστικά, καθώς παιδιά κάτω των 12 ετών δεν δικάζονται.

Όπως είπε η κ. Αϊβαζίδου δέχονται πολλές αιτήσεις για να μεριμνήσουν για περιπτώσεις ανηλίκων, αλλά αφενός δεν προλαβαίνουν να τις δουν και να τις αξιολογήσουν όλες, αφετέρου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.

"Η επιχορήγηση των 80.000 ευρώ ετησίως δεν αρκεί για την κάλυψη των μισθών των υπαλλήλων αλλά και των λειτουργικών εξόδων για τις ανάγκες των παιδιών», δήλωσε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και συχνά ζητούν την συμπαράσταση των πολιτών.

Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων βρίσκεται κοντά στα παιδιά σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση και ανάλογα με την περίπτωση, τους παρέχει είδη διατροφής, ρουχισμό, βιβλία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύπτει ενοίκια και άλλους λογαριασμούς.

Πηγή: Evros24.gr