Skip to main content

Ψήφισμα της Νομικής του ΑΠΘ για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Η Νομική Σχολή ζητά από τους φορείς της πολιτικής εξουσίας και τους δικαστές να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, μέσα απο ψήφισμα που εξέδωσε η κοσμητεία της, για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον χώρο της δικαιοσύνης με επιθέσεις και παρεμβάσεις που θίγουν όπως αναφέρει το κύρος και την αξιοπιστία της.

Στο κείμενο του σχετικού ψηφίσματος σημειώνει πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναγνωρίσει ως σοβαρή προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας τη δημόσια κριτική που ασκείται από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και θίγει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο της.

Παράλληλα «αναγνωρίζει ως εξαιρετικά προβληματική την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος ή μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνει όμως ότι αποτελεί υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας, σε συνεργασία με την Ηγεσία της Δικαιοσύνης, να επιλύσει το πρόβλημα με γενικό και θεσμικό τρόπο και όχι με εξωθεσμικές παρεμβάσεις που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου».

Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ «καλεί τους φορείς της πολιτικής εξουσίας και τα μέλη του δικαστικού σώματος να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από κάθε είδους εξωγενή ή ενδογενή παρέμβαση στο έργο της, σεβόμενοι τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της νομιμότητας και της ισονομίας των πολιτών. Κάθε μορφής παρέκκλιση από τις αρχές αυτές θα έχει αργά ή γρήγορα σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας».