Skip to main content

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών

Την εξάμηνη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου 2010, της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους έως και 200.000 ευρώ επικύρωσε η Βουλή.
Την εξάμηνη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου 2010, της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους έως και 200.000 ευρώ επικύρωσε η Βουλή ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία την τροποποιημένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρέχεται επίσης η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των οφειλών ΦΠΑ. Επίσης, αποσαφηνίζεται ότι αναφορικά με τις κυρώσεις η κάθε χρήση κρίνεται αυτοτελώς, προκειμένου να καταστεί την τμηματική μεταβολή περισσότερο ελκυστική.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να τεθεί καταληκτική ημερομηνία στη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.

Ακόμη με τη νομοθετική πράξη επιβάλλεται αλλαγή στο πρόστιμο για υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή για τη μη υποβολή δήλωσης. Ακόμη, αυξάνεται στα 150.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ) το όριο μέχρι του οποίου δεν ενεργοποιείται η προσωποκράτηση έναντι οφειλετών.  Επιπλέον, αυξάνεται στα 5.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) το όριο αποποινικοποίησης χρεών από ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη, καταργείται η αύξηση του ποσοστού με βάση το οποίο σχηματίζεται το ποσό πρόβλεψης για απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς.