Skip to main content

Πυρά κατά του Κύπριου υπ. Άμυνας για κλοπή στρατιωτικού υλικού

Πυρά δέχθηκε το υπουργείο Άμυνας για τα κρούσματα κλοπής στρατιωτικού υλικού από την Εθνική Φρουρά. Ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι το φαινόμενο ήταν διαχρονικό, αλλά αποκρυβόταν.
Πυρά δέχθηκε το υπουργείο Άμυνας για τα κρούσματα κλοπής στρατιωτικού υλικού από την Εθνική Φρουρά. Ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι το φαινόμενο ήταν διαχρονικό, αλλά αποκρυβόταν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι τα δύο κρούσματα κλοπής 172 κιλών πλαστικής εκρηκτικής ύλης και μίας εκρηκτικής κεφαλής αντιαρματικού όπλου «φαίνεται να μαρτυρούν χαλάρωση και μείωση της οφειλόμενης επαγρύπνησης και πειθαρχίας που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία και την επιτέλεση του ρόλου και της αποστολής της Δύναμης».

«Η Εθνική Φρουρά, η οποία διαχρονικά αποτελούσε το μόνο αξιόπιστο θεσμό και ετύγχανε της μεγάλης εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας, φαίνεται να αντιμετωπίζει φαινόμενα αποδιοργάνωσης», είπε ο κ. Ομήρου και ζήτησε τον εξοβελισμό των επιόρκων, αν υπάρχουν, από τη Δύναμη.

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να είναι αμείλικτες στην πάταξη τέτοιων φαινομένων», είπε ο κ. Ομήρου.

Ανησυχία για το δεύτερο κρούσμα κλοπής στρατιωτικού υλικού που ανακοινώθηκε χθες, της εξαφάνισης του εκρηκτικού τμήματος αντιαρματικού όπλου RBG, εξέφρασε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, αναφέροντας ότι οι υποθέσεις κλοπής υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία της Εθνικής Φρουράς.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κατήφορο της Εθνικής Φρουράς και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδιοργάνωσε τη Δύναμη.

Ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, απέρριψε τις επικρίσεις για χαλάρωση και αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς και πρόσθεσε ότι η απώλεια πυρομαχικών από τη Δύναμη είναι διαχρονικό φαινόμενο.

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις απώλειας πυρομαχικών αλλά υποστήριζαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε βολές. Εγώ δεν κρύβω τίποτε κάτω από το χαλί, αλλά τα βγάζω όλα στην επιφάνεια και ας μην έρχονται τώρα να μου λένε πώς να κάνω τη δουλειά μου», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Παπακώστας.

Δήλωσε, εξάλλου, ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει τα σοβαρά κρούσματα απειθαρχίας από ορισμένα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Επιπλέον, είπε ότι από καιρό είχε πληροφορίες για συνεργασία ορισμένων χαμηλόβαθμων στελεχών με ανθρώπους της νύκτας και τώρα οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του.

Ανέφερε, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη δράση των στελεχών αυτών και τη συνεργασία τους με ανθρώπους του υποκόσμου και προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία και μαρτυρίες, ώστε οι υποθέσεις να μπορούν να τεκμηριωθούν στο δικαστήριο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σχετικά με την κλοπή των εκρηκτικών από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια, κοντά στη Λεμεσό, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι δύο υπαξιωματικοί της Δύναμης, που τελούσαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ως ενεχόμενοι στην κλοπή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι οι ανακριτές έκριναν, με βάση το ανακριτικό έργο και τα στοιχεία που προέκυψαν, ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να παρουσιαστούν εκ νέου οι δύο ύποπτοι στο δικαστήριο και να ζητηθεί η περαιτέρω κράτησή τους. Επίσης, ανέφερε ότι εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επιστημονικών εξετάσεων η Αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια ώστε προφορική μαρτυρία και άλλες πληροφορίες που κατέχει, οι οποίες συνδέουν ορισμένους υπόπτους με την κλοπή των εκρηκτικών, να μετατραπούν σε γραπτές καταθέσεις ή ενισχυτική μαρτυρία για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η Αστυνομία, με βάση τις πληροφορίες που έχει, οδηγήθηκε στην ανακάλυψη των 79 κιλών από τα 179 κιλά εκρηκτικής ύλης PG-2 που είχε κλαπεί.