Skip to main content

Φωτιά στον Έβρο: Οι ηπιότεροι άνεμοι σύμμαχοι στην επιχείρηση κατάσβεσης

Ευνοϊκότερες οι συνθήκες στην Αλεξανδρούπολη, όπου η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί - Καλύτερη η εικόνα και σε Πάρνηθα, Βοιωτία

Ευνοϊκότερες φαίνεται να είναι οι συνθήκες για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η ένταση των ανέμων είναι μειωμένη, ενώ η βορειοανατολική κατεύθυνσή τους που τους φέρνει κόντρα στα πύρινα μέτωπα καθώς και η συνεχιζόμενη περαιτέρω διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών δημιούργησαν έναν ικανό τοίχο άμυνας και προστασίας του οικισμού της Δαδιάς.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι προσπάθειες κατάσβεσης του συγκεκριμένου μετώπου που κινείται και νότια με κατεύθυνση προς την περιοχή της Λευκίμης, γίνονται από επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ανακόπτοντας μέχρι στιγμής την πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό.

Παράλληλα υπάρχει ένα δεύτερο μέτωπο στην αναχαίτιση του οποίου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κατάσβεσης προκειμένου να μη φύγει η φωτιά απ’ τον κεντρικό δρόμο της Κοτρωνιάς και κατευθύνεται προς το Μικρό Πυρήνα όπου υπάρχουν φωλιές αρπακτικών και φτάνει μέχρι την περιοχή των Τριών Βρύσεων.

Σύμμαχος κι εδώ ο βορειοανατολικός άνεμος και η έντασή του η οποία σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις δεν θα ξεπεράσει μέχρι και αύριο το πρωί τα 3-4 μποφόρ.

Προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικής ζώνης στο νότιο τμήμα

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας. Ηδη γίνονται προσπάθειες διάνοιξης μίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης ώστε να διευκολυνθεί το εκεί έργο της πυρόσβεσης. Το δεύτερο μέτωπο στον νότιο Εβρο είναι στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων, σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει και το ρέμα της Ιτέας. Εκεί φορτωτές από την Περιφέρεια και το Δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το περιορίσουν ώστε να μην απειληθούν οικισμοί.

«Δασικές υπηρεσίες, δασεργάτες και πυροσβεστικά καταφέραμε ν’ ανακόψουμε προς το παρόν το κύμα της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Άγριας Ζωής Τριών Βρυσών καθώς έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αντιπυρική ζώνη που το προστατεύει από τη νότια πλευρά. Στην περιοχή παραμένουν υπάλληλοι του δασαρχείου με δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών και επιτηρούν την περιοχή με τη συνδρομή και δύο πυροσβεστικών οχημάτων», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή

Σημειώνεται ότι στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Εβρο επιχειρούν και σήμερα 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων και από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη Δαδιά μετά την αποχώρηση της δύναμης που εστάλη από τη Ρουμανία στο έργο της κατάσβεσης σήμερα συμμετέχουν 64 Τσέχοι πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα.

Βελτιωμένη η εικόνα σε Πάρνηθα και Βοιωτία

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην περιοχή της Πάρνηθας, όπου οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Τέλος, καλύτερη είναι η εικόνα και στη Βοιωτία, όπου το μέτωπο παραμένει μεν ενεργό σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά δεν απειλεί ούτε πλησιάζει οικισμούς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στην Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.