Skip to main content

Qatargate: Αύριο κρίνεται η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Την Τετάρτη το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει προφυλακιστέα μέχρι τη δίκη - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου

Συνεδριάζει σήμερα στις 08:30 το Συμβούλιο των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, με μοναδικό θέμα την καθαίρεση της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση Qatargate.

Το Συμβούλιο των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα την ενεργοποίηση του άρθρου 21 που αφορά την καθαίρεση Αντιπροέδρου.

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα μέχρι τη δίκη.

Αύριο Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Οι ισχυροί του Κατάρ και το εισιτήριο για τη Ντόχα

Λεπτομέρειες για τις σχέσεις που είχε η Εύα Καϊλή με τους ισχυρούς του Κατάρ, έφερε στο φως της δημοσιότητας το Star, μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση της. Η Εύα Καϊλή κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Star, στις 2 Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή συνάντησε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ στη Ντόχα. Προανήγγειλε «άνοιγμα» ευρωπαϊκού γραφείου - «παραρτήματος» των Βρυξελλών στη Ντόχα. Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν οι δηλώσεις της και η -αποθεωτική για το Εμιράτο- ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Star, η ιδιότητα της, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επαφές της με τους Ιταλούς που είχαν ήδη επαφές με τους ισχυρούς του Κατάρ από το 2018 -όπως και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι- έδωσαν στην Καϊλή το «εισιτήριο» για τη Ντόχα.

Η Εύα Καϊλή είχε δημοσιεύσει άρθρα και στη «Deutsche Welle», κάνοντας λόγο για άδικη κριτική που δέχεται το Κατάρ, επιχειρώντας να αλλάξει και τη γνώμη της Γερμανίας για τη χώρα.

Μαύρη μέρα για το Ευρωκοινοβούλιο

Μαύρη χαρακτηρίστηκε η χθεσινή μέρα για το Ευρωκοινοβούλιο. Η Πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε οργισμένη το τέλος της θητείας της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία χωρίς να αναφέρει το όνομά της. Είπε ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση και ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές και έρευνα για τη διαφθορά.

H ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, αποφάσισε χθες την άμεση διαγραφή της Εύας Καϊλη, μετά την αναστολή καθηκόντων της, που ανακοίνωσαν την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η υπόθεση.

Τη στιγμή που οι παρατηρητές ανά τον κόσμο κάνουν λόγο για το «πιο σοκαριστικό, πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, το Politico αναλύει τι ακριβώς σημαίνει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Qatargate.

QatarGate: Εκτάσεις σκανδάλου και αναφορές για νέες συλλήψεις

Το ζήτημα του σκανδάλου απασχόλησε και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την «πλήρη διαλεύκανση» της υπόθεσης «με όλη την αυστηρότητα του νόμου», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την υπόθεση διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι είναι βαρύτατες οι κατηγορίες περί διαφθοράς και πρότεινε να ιδρυθεί στο Κοινοβούλιο ένα «Συμβούλιο Ηθικής», παρόμοιο με αυτό που ήδη λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε μάλιστα ότι η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για ζητήματα διαφάνειας, έχει ήδη αρχίσει σχετικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη.

Ιταλικά δημοσιεύματα εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει συνέχεια, ίσως και με νέα ονόματα, με διπλωμάτες και υψηλόβαθμους υπαλλήλους της ΕΕ να ενδέχεται να εμπλέκονται σε πιθανή υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ.