Skip to main content

QCM: Μετά τη Follie Follie χτυπά εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης

Το αμερικάνικο fund χαρακτηρίζει την εταιρεία «μαύρη τρύπα» για τα λεφτά των μετοχών της, αφήνοντας αιχμές σε σχετική παρουσίαση.

Το άνοιγμα short θέσης στην καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Aphria, αποκάλυψε το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) χαρακτηρίζοντας την εταιρεία "μαύρη τρύπα" για τα λεφτά των μετόχων της.

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Aphria, που εκτός από το χρηματιστήριο του Τορόντο είναι εισηγμένη και στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έφτασε να υποχωρεί έως και 25% προσυνεδριακά.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη παρουσίαση του επικεφαλής της QCM, Gabriel Grego, η Aphria από το 2017 έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις δαπάνες της, κυρίως σε ακριβές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στο εξωτερικό τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει μέσω έκδοσης νέων μετοχών με μεγάλη απομείωση της συμμετοχής των παλιών μετόχων.

Επίσης μεγάλο μέρος του ισολογισμού της Aphria περιλαμβάνει άυλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συσσωρευθεί από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως υποστηρίζει η QCM, η Aphria προέβη σε διαδοχικές Συγχωνεύσεις και Εξαγορές ύψους 700 εκατ. καναδικά δολάρια. Οι τιμές που καταβλήθηκαν ανά συναλλαγή μοιάζουν εξωφρενικές. Τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία φαίνεται να είναι σχεδόν άνευ αξίας. Οι εξαγορές πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες - κελύφη που φαίνεται να ελέγχονται στα κρυφά από insiders της Aphria.

Κατά την άποψη του αμερικανικού fund QCM η Aphria είναι κατά κύριο λόγο μία απάτη για τη διοχέτευση χρημάτων από μικρομετόχους στις τσέπες των insiders.

Να σημειωθεί ότι η Aphria ήθελενα ξεκινήσει εντός του 2018 επένδυση παραγωγής και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη. Είχαν προχωρήσει σε ραντεβού μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα για να συζητήσουν σχετικά με την έναρξη επένδυσης σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη. Σύμφωνα με το σχέδιο η επένδυση είχε τετραετή ορίζοντα, και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία υπολογιζόταν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της τετραετίας θα είχαν δημιουργηθεί και 450 με 500 θέσεις εργασίας.