Skip to main content

Ρανέλλα: Θα συνεχίσουμε στην πορεία που χάραξε ο Γ. Μπουτάρης

Συνέντευξη στη Voria.gr της Γιούλης Ρανέλλα, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τη «Θεσσαλονίκη Μαζί» και την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Για την απόφασή της να συστρατευθεί για τις εκλογές της 26ης Μαΐου με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί» μιλά η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης Γιούλη Ρανέλλα.

Στη συνέντευξή της στη Voria.gr, σημειώνει ότι η συμμετοχή της στον συγκεκριμένο συνδυασμό ήταν η δική της επανεκκίνηση σε ένα χώρο με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στην «Πρωτοβουλία». Αναφερόμενη στην Κατερίνα Νοτοπούλου εκτιμά ότι είναι καιρός να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη για δήμαρχο μία νέα, δυναμική και αποτελεσματική γυναίκα.

Η κ. Ρανέλλα περιγράφει τα όσα προσέφερε στον δήμο από τη θέση της αντιδημάρχου Οικονομικών, ενώ αναφέρεται και στο προσωπικό της στοίχημα για τις επερχόμενες εκλογές.

Κατεβαίνετε στις εκλογές της 26ης Μαΐου με την Κατερίνα Νοτοπούλου. Πώς αποφασίσατε να συστρατευτείτε με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί»;  

Παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες σε τακτικά επεισόδια την αποδόμηση της νυν διοικούσας δημοτικής Παράταξης της «Πρωτοβουλίας». Η αρχή του τέλους ήταν η ρήξη και αποχώρηση τμήματος της ηγετικής ομάδας της πριν δυόμιση περίπου χρόνια. Το τέλος του τέλους ωστόσο ήταν η τελική απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Αντιλήφθηκα άμεσα ότι η απόφαση αυτή άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου. Οποιαδήποτε παλινδρόμηση και οπισθοχώρηση απλώς περιέπλεκε την ούτως ή άλλως δύσκολη επανεκκίνηση για τα στελέχη της Πρωτοβουλίας.

Η δική μου συμμετοχή στον συνδυασμό της Κατερίνας Νοτοπούλου σήμαινε την δική μου επανεκκίνηση σε ένα χώρο με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στην «Πρωτοβουλία». Είναι ένας χώρος προοδευτικός, με παρόμοιο όραμα και στόχο για μία πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή και πορεία αναπτυξιακή. Ταυτόχρονα, η ίδια η Κατερίνα Νοτοπούλου είχε κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μου καιρό πριν μέσα από την συνεργασία μας κατά την διάρκεια της θητείας της στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όταν με τρόπο άμεσο, μεθοδικό και αποτελεσματικό βοηθούσε και τον Δήμο Θεσσαλονίκης  στην επίλυση των ζητημάτων της διοίκησης και ενίσχυε το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οργάνωση και εκτέλεση αναπτυξιακών έργων. Είναι καιρός να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη για Δήμαρχο μία νέα, δυναμική και αποτελεσματική γυναίκα. Και εύχομαι να είμαι δίπλα της στον καινούριο δρόμο που ανοίγει για την Κατερίνα Νοτοπούλου και την παράταξή μας, «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για τις εκλογές;

Το στοίχημα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές είναι ασφαλώς και πρώτιστα συλλογικό και έχει να κάνει με την εκλογή της/του καταλληλότερης/ου Δημάρχου για την πόλη. Για την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, το στοίχημα είναι και προσωπικό τόσο για μένα όσο και τους υπόλοιπους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα απαρτίσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο, όσοι από εμάς εκλεγούμε. Θα ήθελα να σταθώ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους χιλιάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για 49 μόλις θέσεις.

Η παρερμηνεία του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση προς εξυπηρέτηση προσωπικών, κυρίως, συμφερόντων έχει οδηγήσει στην ανακοίνωση υποψηφιότητας 22 συνδυασμών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με 70 κατά μέσο όρο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους! Αμέσως δε μετά την εκλογική ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων την 26η Μαΐου με απλή αναλογική και της/του Δημάρχου την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να σχηματιστεί η διοίκηση μέσα από αναγκαστική σύμπραξη και συνεργασία ανάμεσα σε παραπάνω από 2 παρατάξεις. Και ταυτόχρονα η διοίκηση ενός τόσο μεγάλου δήμου όπως αυτός της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει από την 1η κιόλας μέρα μετά την ορκωμοσία σε ένα περιβάλλον δημόσιου τομέα που απαιτεί την συνεχή λειτουργία δυνατής και αποφασιστικής κεντρικής διοίκησης. Το πρόσωπο της/του Δημάρχου θα παίξει τεράστιο ρόλο αλλά σίγουρα και οι ικανότητες, η εμπειρία και η γνώση των δημοτικών συμβούλων που θα κληθούν να συμπράξουν στις συνεργασίες και να καθορίζουν με τις αποφάσεις τους την πορεία της δημοτικής διακυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκλογή έμπειρων στελεχών από την παρούσα διοίκηση θα συντελούσε στην ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς διακυβέρνησης με τρόπο αποτελεσματικό και ασφαλή.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήσασταν στο τιμόνι της αντιδημαρχίας Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης. Ποια βήματα έγιναν όσο ήσασταν αντιδήμαρχος για τη βελτίωση των οικονομικών του δήμου.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, με περιέβαλε αδιάλειπτα καθ΄ όλη την τρέχουσα θητεία με την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση στις ικανότητές μου. Μου εμπιστεύτηκε αρκετές διοικητικές θέσεις, πολλές από τις οποίες απαιτούσαν αναδιοργάνωση και συμμάζεμα στις διαδικασίες και την οικονομική τους διαχείριση. Οι γνώσεις μου και η επαγγελματική μου εμπειρία ήταν τα κριτήρια για την ανάθεση των όποιων καθηκόντων ανέλαβα και νομίζω δικαίωσα τις επιλογές του δημάρχου. Η αντιδημαρχία Οικονομικών ήταν ασφαλώς η σημαντικότερη και πλέον υπεύθυνη θέση διοίκησης που μου ανέθεσε μετά την εκλογή μου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το δικό μου στοίχημα για την κομβική αυτή αντιδημαρχία που ελέγχει το σύνολο της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ήταν να ασκήσω ουσιαστικά τις αρμοδιότητές μου και όχι απλά να παραστήσω την Αντιδήμαρχο και να χαράξω και πολιτική πάνω στις αρχές και τους στόχους της «Πρωτοβουλίας» όσο κι αν η άσκηση της οικονομικής διαχείρισης δεν συνάδει με τα μεγάλα οράματα και τις μεγαλεπήβολες επιδιώξεις.

Μελέτησα εκ της θέσης μου το δημόσιο σύστημα λογιστικής και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα σε σύντομες προθεσμίες ώστε να ανταποκριθώ άμεσα στις ευθύνες ελέγχου που είχα, αντιμετώπισα με ψυχραιμία και αναζήτησα λύσεις στο ακανθώδες ζήτημα της υπεξαίρεσης που ταλάνιζε το Δήμο όλα αυτά τα χρόνια μέσα από συνεχείς καταλογισμούς και χρηματικές ποινές που μας στερούσαν πόρους ζωτικούς για την λειτουργία των δομών μας και μείωναν την ανταποδοτική μας ικανότητα, ασχολήθηκα με τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών διαδικασιών και λειτουργιών υιοθετώντας συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις οικονομικές υπηρεσίες, εξοικονόμησα πόρους για την συστηματική πληρωμή αποζημιώσεων από απαλλοτριώσεις που χρόνιζαν και απειλούσαν την εκτίναξη των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου από τυχόν κατασχέσεις, αναζήτησα νέους οικονομικούς πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις όπως ήταν το πρόγραμμα JESSICA που χρησιμοποιήθηκε για ενεργειακό φωτισμό στους δρόμους της πόλης και το Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αποτελεί ένα πρώτης τάξεως χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 20εκ ευρώ οι όροι του οποίου μετά από διαπραγμάτευση είναι από τους πλέον ευνοϊκούς και θα συνδεθεί υποχρεωτικά με έργα ανάπτυξης για την Θεσσαλονίκη. Το δάνειο αυτό θα αποτελέσει και προίκα για την επόμενη δημοτική αρχή. Επί της δικής μου θητείας επίσης προχωρήσαμε 2 φορές σε μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες.

Ο Δήμος πρέπει να θυμίσουμε στους δημότες εξυγιάνθηκε οικονομικά επί της παρούσας διοίκησης και επιπλέον ενισχύθηκε με νέους πόρους και οικονομικά εργαλεία για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους δημότες.

Έγιναν λάθη από τη διοίκηση Μπουτάρη; Σε ποιον τομέα εκτιμάτε ότι έμεινε πίσω ο δήμος;

Δεν μπορώ να μιλήσω για λάθη με την έννοια της σκόπιμης ενέργειας ή παράλειψης τέλεσης απαραίτητων ενεργειών. Η ομάδα της Πρωτοβουλίας συμπεριελάμβανε ικανά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες από διάφορους επαγγελματικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Ήταν σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατάξεις που διοίκησαν αυτόν τον Δήμο με πρωτότυπες και καινοτόμες απόψεις, σχέδια και έργα για όλους τους τομείς δράσης. Αυτός ο πλουραλισμός ωστόσο δημιουργούσε πολλές φορές και καθυστέρηση στην ζύμωση, την σύνθεση και την εκτέλεση των στόχων. Και ο χώρος στον οποίο ανέπτυσσε την δράση του το πολυσύνθετο αυτό σχήμα, αυτός της δημόσιας διοίκησης, δεν ήταν και ο πλέον ευεπίφορος για τέτοια σχήματα διοίκησης. Έτσι, έβγαινε προς τα έξω συχνά ως ανικανότητα διοίκησης η έλλειψη προεπιλεγμένων σχεδίων δράσης και πολιτικής παρότι η ουσία και η επιτυχία της Πρωτοβουλίας ήταν ακριβώς αυτή η αναζήτηση της κοινής τομής. Θα παραδεχτώ ωστόσο ότι στα καθημερινά ζητήματα με κύριο παράδειγμα αυτό της καθαριότητας, ο πλουραλισμός της Πρωτοβουλίας αποτελούσε τροχοπέδη για την επιβολή συστημάτων σταθερής και αποτελεσματικής λειτουργίας.  

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί» σε περίπτωση που οι δημότες σας εμπιστευθούν τη διοίκηση του δήμου;

Η Θεσσαλονίκη Μαζί αποτελεί μία προοδευτική παράταξη που έχει όραμα και σχέδιο αναπτυξιακό για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Θα συνεχίσουμε στην πορεία που χάραξε η Πρωτοβουλία και ο Γ.Μπουτάρης και είναι αυτή της διατήρησης μίας πόλης ανοιχτής στην καινοτομία και τον τουρισμό, με εξωστρέφεια, με έργα ανάπτυξης για το κέντρο αλλά και τις Κοινότητες που την απαρτίζουν.

Από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι

Να ενισχύσουμε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Μητρόπολης και κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα καλλιεργήσουμε την μητροπολιτική της λειτουργία σε τομείς που απαιτείται κεντρική διαχείριση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση πόρων. Ενδεικτικά αναφέρω την διαχείριση του κυκλοφοριακού, των υδάτινων πόρων για το πολεοδομικό συγκρότημα, την ανακύκλωση των σκουπιδιών.

Να εφαρμόσουμε συμμετοχικές διαδικασίες διακυβέρνησης που είναι μεν θεσμοθετημένες αλλά δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Αναφέρομαι στην ουσιαστική λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με συμμετοχή δημοτών οι αποφάσεις της οποίας θα εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (νέο άρθ. 78 Κλεισθένη), στη διαδικασία του του συμμετοχικού προυπολογισμού και του συμμετοχικού τεχνικού προγράμματος, στην οργάνωση ανοικτών διαβουλεύσεων και δημοψηφισμάτων στις γειτονιές.

Τις γειτονιές θα ενισχύσουμε δίνοντάς τους και πραγματική δύναμη και ρόλο ενεργοποιώντας το άρθ. 86 του Κλεισθένη για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου στα συμβούλια και στους προέδρους των Κοινοτήτων

Σας βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να πραγματοποιείτε περιοδείες με την επικεφαλής του συνδυασμού σας στην πόλη. Τι σας λένε οι δημότες; Ποια μηνύματα λαμβάνετε;  

Όταν αποφάσισα να συμπορευτώ με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον συνδυασμό Θεσσαλονίκη Μαζί πολλοί με ρωτούσαν αν φοβάμαι να το πω και να κυκλοφορήσω μήπως και υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως για το μακεδονικό ζήτημα. Σας διαβεβαιώνω ότι κυκλοφορήσαμε από πολύ νωρίς με την Κατερίνα Νοτοπούλου και τους συνυποψηφίους μου στους δρόμους και στις λαικές αγορές της πόλης. Από την πρώτη μας περιοδεία στην λαϊκή αγορά της Τριανδρίας με μεγάλη χαρά έζησα την ανταπόκριση που είχε η Κατερίνα στον κόσμο πίσω και έξω από τους πάγκους. Δεν άκουσα το παραμικρό σχόλιο, δεν βίωσα καμία αντίδραση με αφορμή οποιοδήποτε εθνικό ή πολιτικό ζήτημα. Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι μία νέα γυναίκα που εκτός από το χαμόγελο και την αγκαλιά που έχει για όλο τον κόσμο, έχει άποψη και απαντήσεις στα προβλήματα που της θέτουν για την πόλη την ψήφο της οποίας διεκδικεί. Θεωρώ ότι στο σύντομο αυτό διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας κερδίσαμε τον κόσμο με την ποιότητα που διακρίνει και την επικεφαλής μας αλλά και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.