Skip to main content

Ρεύμα από ιδιώτες και στη Βόρεια Ελλάδα

Κατά 4-9% φθηνότερο ρεύμα εξασφαλίζει η σύνδεση με εναλλακτικό πάροχο. Διευκρινίσεις από τον αντιπρόσωπο της εταιρίας κ. Χρ. Χατζηγεωργίου.
Oι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας  έχουν πλέον τη δυνατότητα να προμηθεύονται Ρεύμα φθηνότερο κατά 4% έως 9% καθώς επεκτείνεται η δράση των εναλλακτικών παρόχων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον βόρειο ελλαδικό χώρο δραστηριοποιείται πλέον η εταιρία Blue Aegean Energy, μία αμιγώς ελληνική ιδιωτική εταιρία που προμηθεύει ρεύμα μέσης και χαμηλής τάσης σε επιχειρήσεις και γενικότερα μεγάλους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας κ. Χρήστο Χατζηγεωργίου, η εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία της με σημαντικούς παίκτες της αγοράς και πλέον διευρύνεται στην αγορά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν απαιτείται απολύτως καμία τεχνική ή άλλη διαδικασία. Το βασικό κίνητρο είναι η τιμή, καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν μειωμένες τιμές κατά 4-9%.

Για τη σύνδεση με τον εναλλακτικό πάροχο απαιτείται μόνο η αποδοχή της σύμβασης (τροποποιημένη ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη), η συμπλήρωση δύο αιτήσεων και καμία άλλη τεχνική τροποποίηση. Από εκεί και πέρα η εξυπηρέτηση του καταναλωτή δεν διαφοροποιείται σε κανένα σημείο από αυτήν που όλοι μας γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Σε περίπτωση βλάβης στην περιοχή ο καταναλωτής προσφεύγει κανονικά στη ΔΕΗ γιατί αυτή έχει την ευθύνη λειτουργίας του δικτύου, ευθύνη για την οποία εισπράττει τέλος από τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος.
Οι καταναλωτές πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, που περιλαμβάνονται σε έναν συνήθη λογαριασμό, που εξακολουθεί να τους στέλνει η ΔΕΗ.

Στην περίπτωση που ο πάροχος θελήσει να αυξήσει την τιμή του ρεύματος είναι υποχρεωμένος να το γνωστοποιήσει στον καταναλωτή τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα, ώστε να του δοθεί το απαιτούμενο περιθώριο να αλλάξει πάροχο εάν το επιθυμεί.

Στόχος των εναλλακτικών παρόχων είναι η κατηγορία των καταναλωτών που χρησιμοποιούν ρεύμα μέσης και χαμηλής τάσης, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης (περίπου 90%), ενώ εκ των πραγμάτων, εκτός στόχου είναι οι καταναλωτές του βιομηχανικού ρεύματος καθώς αυτό επιδοτείται από το κράτος, προκειμένου να συμπιέζεται το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου οι πάροχοι ρεύματος θα εισέλθουν και στην οικιακή κατανάλωση. «Στόχος μας είναι τώρα να προσελκύσουμε μεγάλους καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλες αποθήκες», σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι λειτουργούν στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2006 σε όλα τα κράτη-μέλη.
Στη χώρα μας, η δραστηριότητά τους αφορά την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από έναν κρατικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον λεγόμενο ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος προμηθεύει και θα προμηθεύει όλους τους πάροχους  και συνεχίζεται με την μεταπώλησή του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές.

Η τελική τιμή πώλησης που προκύπτει συμπεριλαμβάνει το τέλος χρήσης των δικτύων, το λειτουργικό κόστος και φυσικά το κέρδος για τον πάροχο. Και εξασφαλίζεται λόγω της διαφοράς ανάμεσα στο κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ στην Ελλάδα και στο αντίστοιχο από άλλες χώρες, που είναι μικρότερο.

Χ.Ν.