Skip to main content

Reuters: Ο Μπάιντεν ενημέρωσε ΝΑΤΟ και G7 πως ο πύραυλος στην Πολωνία ήταν ουκρανικός

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει χθες πως οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει «απίθανο» να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.

O πύραυλος που χτύπησε την ανατολική Πολωνία χθες ήταν ουκρανικός φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν στους ομολόγους του σε G7 και NATO, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρεται σε νατοϊκή πηγή, με τις δηλώσεις αυτές να αναμεταδίδονται και από το Guardian.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει χθες πως οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει «απίθανο» να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει ότι Ουκρανοί εκτόξευσαν τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία

Δεν έχουμε κανένα σχόλιο και δεν επιβεβαιώνουμε αυτή την αναφορά. Όπως είπε ο Πρόεδρος [Τζο Μπάιντεν] σήμερα, υποστηρίζουμε τη συνεχιζόμενη έρευνα της Πολωνίας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη», ανέφερε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το CNN.

Λίγες ώρες νωρίτερα το Associated Press είχε μεταδώσει ότι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από ουκρανικές δυνάμεις για να αναχαιτίσει ρωσικό πλήγμα. Οι αξιωματούχοι μίλησαν ανωνύμως επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση για να συζητήσουν δημοσίως το θέμα, σύμφωνα με το πρακτορείο

Η δήλωση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας

Η πληροφορία αυτή για τις δηλώσεις Μπάιντεν έρχεται λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας πως οι πύραυλοι «ταυτοποιήθηκαν» ως ουκρανικοί S-300, όπως ανέφερε σχετικά το πρακτορείο Reuters, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

Σημειώνεται πως σήμερα πραγματοποιείται σύνοδος του ΝΑΤΟ για το πυραυλικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε χθες στην ανατολική Πολωνία, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.