Skip to main content

Ρόκος: Συνεργασία ασχέτως χρωμάτων και κομμάτων για το καλό της πόλης

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στην Α' Θεσσαλονίκης μιλά για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της πόλης, την ΕΕ και την πιθανότητα συνεργασιών στη Βουλή

Για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης και τις αναπτυξιακές της ευκαιρίες σε βάθος δεκαετίας, τις θέσεις του κόμματος για την Ευρωζώνη αλλά και την πιθανότητα συνεργασίας με τα κόμματα εξουσίας μιλάει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στην Α' Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρόκος.

Ο κ. Ρόκος θέτει ως προτεραιότητά του για την πόλη την πράσινη ανάπτυξη και επισημαίνει τις δυνατότητές της να αποτελέσει το μέλλον του τουρισμού και της καινοτομίας των Βαλκανίων. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς των υποδομών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά τη διάρκεια των εκθέσεων και την ανάδειξή της σε μοχλό εμπορικής ανάπτυξης μέσω της στήριξης και των τοπικών βιοτεχνιών.

Αναλύει τα «κατηγορώ» εις βάρος των θέσεων του κόμματος για την Ευρωζώνη, κατακρίνοντας τις πολιτικές λιτότητας, δηλώνει κατηγορηματικά πως το ΜέΡΑ25 δεν θα συνεργαστεί με μνημονιακές κυβερνήσεις και προτάσσει τη συμμετοχή των νέων στα κοινά με την παράλληλη είσοδο νέων κομμάτων στη Βουλή για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου.

- Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη;

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στην πόλη μας αλλα με ιεραρχία το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας είναι το περιβάλλον σε συνδυασμό με την καθαριότητα. Η Θεσσαλονίκη αποτελείται απο αρκετούς Δήμους, απο την Δυτική μέχρι την ανατολική.

Σήμερα εν έτει 2019, η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει υγειονομικά προβλήματα κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν είναι ευθύνη ούτε κάποιου Δήμου ούτε της Περιφέρειας, για να μπορέσουμε να έχουμε λύσεις ουσιαστικές πρέπει να υπάρξει συνεργασία των φορέων με το κράτος και εγώ διατίθεμαι να συνεργαστώ και με όλους τους Δήμους και με την περιφέρεια ασχέτως κομμάτων και χρωμάτων για τον κοινό σκοπό.

Μέχρι στιγμής απο έρευνες που έκανε το ΑΠΘ στην δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν 6 χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν μια έντονη δυσοσμία με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν όχι μόνο να κοιμηθούν αλλά να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, μια καλή ποιότητα ζωής που τους αξίζει και παρόλο καθώς ο καθένας ξεχωριστά υπερφορολογείται από το κράτος μας δεν δίνεται λύση σε αυτό το ζήτημα.

Το Σέιχ Σου σήμερα κυριολεκτικά καίγεται ζωντανό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αισθητές, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την κίνηση των οχημάτων καταντάνε το περιβάλλον αποπνικτικό. Αυτό πρέπει να λυθεί με τοπικά πάρκα πρασίνου μέσα στην πόλη.

Η δυσοσμία και η μόλυνση του Θερμαϊκού είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί εξίσου να λυθεί μόνο απο τον Δήμο ούτε μόνο από την Περιφέρεια χρειάζεται κρατική μέριμνα και πάνω από όλα από το υπουργείο περιβάλλοντος.

Το ΜέΡΑ25 είναι αμιγώς ένα κόμμα που στηρίζει την Οικολογία και την Πράσινη Ανάπτυξη και αυτό είναι και για εμένα η προτεραιότητα όσον αφορά την πόλη μας.

- Ποιες οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη Θεσσαλονίκη την επόμενη δεκαετία;

Θεωρώ βέβαιο πως η πόλη μας μπορεί να γίνει ένα πρότυπο ανάπτυξης της χώρας ως το διαμάντι των Βαλκανίων. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση και άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος, καθώς με αυτούς τους φόρους που καταλήγουν στο 80% του τζίρου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί ώθηση προς την ανάπτυξη. Με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, ο συνδυασμός της κουλτούρας, της παράδοσης, των μνημείων, της Ιστορίας με τη γεωστρατηγική υπεροχή, η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι το μέλλον του τουρισμού και καινοτομίας των Βαλκανίων, αλλά και ως ένα σημείο της Ευρώπης.

Το μουσείο του ολοκαυτώματος είναι ενα κορυφαίο έργο το οποίο δείχνει την πολιτισμικότητα της πόλης μας αλλά και ενισχύει τον τουρισμό. Η περιοχή του λιμανιού προς τα δυτικά ήδη διαμορφώνεται και αυτό το λέω μετά γνώσεως ως επιχειρηματίας.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη θα μπορούσε με μια αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο- χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει τα φόντα να γίνει ένα από τα κοσμήματα της Ευρώπης. Με γνώση μπορώ να αναφέρω πως κάθε φορά που έρχεται στην πόλη μας κάποιος συνεργάτης μου απο το εξωτερικό, καθώς ως επιχειρηματίας έχω συνεργάτες απο πολλές χώρες, εκπλήσσεται από την ομορφιά της πόλης μας. Η Ιστορία που έχει αυτή η πόλη και τα μνημεία είναι απίστευτα. Παρόλο, όμως, που η Θεσσαλονίκη έχει ικανή δημοτική αρχή, εάν δεν υπάρξει συνεργασία με την κεντρική πολιτική, κάθε ιδέα θα κωλυσιεργεί και στο τέλος θα εγκαταλείπεται εξαιτίας της  γραφειοκρατίας. Χρειάζεται σθένος και πολιτική βούληση, να παίρνει κανείς ριζικές αποφάσεις και να βλέπει την πόλη του σαν το σπίτι του, ώστε να μπορεί να ζει ευχάριστα σε αυτή.

Η ΔΕΘ, που ακόμα και σήμερα, έπειτα απο ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα κάθε φορά που έχουμε έκθεση να μπλοκάρει κυριολεκτικά η πόλη από την κίνηση, θα μπορούσε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ να μεταφερθεί και με νέες υποδομές να γίνει μοχλός εμπορικής ανάπτυξης στηρίζοντας τις τοπικές βιοτεχνίες προς την εξωστρέφεια.

- Πολλοί κατηγορούν το κόμμα σας ότι οι θέσεις του είναι μη ρεαλιστικές και ότι τελικά η εφαρμογή τους θα έθετε τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. Τι απαντάτε;

Απαντάμε πως στηρίζουμε το αυτονόητο. Εδώ και δέκα χρόνια βρισκόμαστε σε μία περίοδο κρίσης η οποία δεν έχει τελειωμό. Σήμερα βλέπουμε ότι έχει ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, έχουν φτωχοποιηθεί οι Έλληνες, έχουν κλείσει 200 χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν φύγει πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες και όλα αυτά για τη μνημονιακή πολιτική τους όλα αυτά παράλληλα με μία ανάπτυξη της φορολογίας και κατακερματισμού της Ελληνικής οικονομίας αλλά πάνω από όλα της ελληνικής κοινωνίας.

Εμείς αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο, είναι η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, είναι επιτέλους οι Έλληνες να πάρουν αποφάσεις για τους Έλληνες. Δεν μπορεί κανένα Fund και καμία Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίζει για την οικονομική πολιτική την οποία θα χαράσσει η χώρα μας και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν τα διαπραγματευόμαστε.

Έχουν κάνει λάθος στη συνταγή τους, το έχουν αποδεχτεί, το έχουν πει αλλά το ξανάκαναν. Και πάλι είμαστε σε μία κατάσταση όπου ο Έλληνας πολίτης είναι αυτός ο οποίος πληρώνει τη λανθασμένη πολιτική τους και δεν μιλάει κανείς για αυτό.

Και για να κάνω πιο ξεκάθαρη την απάντησή μου εμείς είμαστε οι μόνοι που είμαστε ρεαλιστές, γιατί είμαστε οι μόνοι που πιστεύουμε ότι για να ρθει ανάπτυξη πρέπει να έχουμε αναπτυξιακή πολιτική. Το μη ρεαλιστικό είναι να προφασίζεσαι πως με λιτότητα μπορείς να φέρεις ανάπτυξη, είναι ένα σχήμα οξύμωρο κόντρα στους νόμους του μαθηματικών.

- Αν βρισκόσασταν στην οριακή θέση να επιλέξετε τέταρτο μνημόνιο ή δραχμή, τι θα κάνατε;

Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και αυτό μπορώ να στο εξηγήσω. Για παράδειγμα, όταν το 2015 ήταν ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Κοστάντζιο στην Corriere Della Sera και τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι " θα βγάζατε την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη;" Τότε αυτός απάντησε κατηγορηματικά.  «Όχι σε καμία περίπτωση δεν θα συνέβαινε αυτό. Θα μας κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ». Οπότε καταλαβαίνουμε πως όλη αυτή η παραφιλολογία που διατηρείται, όπως και η παραπληροφόρηση είναι εντελώς μα εντελώς ψέμα.

- Μετά από όλες αυτές τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Γιάνης Βαρουφάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη;

Στόχος μας δεν είναι ούτε να συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με κανέναν. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα μας, ούτε η εξουσία μας ενδιαφέρει ούτε θα έχουμε στόχο να διεκδικήσουμε την εξουσία. Στόχος μας είναι να φέρουμε επιτέλους το χαμόγελο σε αυτή τη χώρα, στόχος μας είναι να αλλάξει η μνημονιακή πολιτική, στόχος μας είναι να μην ξεπουληθεί η Ελληνική ιδιωτική περιουσία μέσω των κόκκινων δανείων ούτε  η Ελληνική δημόσια περιουσία. Στόχος μας δεν είναι η εξουσία και αυτό το αποδεικνύουμε. Από εκεί και πέρα εάν υπάρξει ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι φιλολαϊκό και φιλοαναπτυξιακό, τότε ναι είμαστε στη θέση να το στηρίξουμε. Αλλά μία κυβέρνηση μνημονιακής πολιτικής για να συνεχίσει να έχει μνημονιακή επίδραση στον Έλληνα πολίτη, όχι δεν έχουμε κανένα στόχο να τη στηρίξουμε.

- Διανύουμε μία περίοδο που η πολιτική, και κυρίως οι πολιτικοί, απαξιώνονται από τους νέους. Όντας και εσείς νέος, ποια είναι η εικόνα που εκλαμβάνετε από συνομήλικους και ποιο θεωρείτε το κλειδί της αντιστροφής αυτού του φαινομένου;

Ισχύει ότι οι περισσότεροι νέοι πλέον έχουμε απαξιώσει την πολιτική, όπως και την ίδια τη Δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Αυτό συμβαίνει γιατί πάρα πολλά χρόνια τώρα βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους στην πολιτική σκηνή, ανθρώπους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι νέοι να δώσουν έμφαση προς την πολιτική είναι με το να αισθανθούν ότι κάτι αλλάζει και για να αλλάξει κάτι πρέπει να μπουν νέα κόμματα στην βουλή και οι ίδιοι οι νέοι να βγουν μπροστά. Η νέα γενιά να γίνει ενεργή πολιτικά και να κατακλύσει τα έδρανα στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως έλεγε και ο πατέρας μου "τόπο στα νιάτα."