Skip to main content

Ρος: Στην Ελλάδα η πιο γρήγορη προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είπε ότι μέσα από τις ευκαιρίες της ΔΕΘ μπορούν να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες.

Με την προσφώνηση «Γεια σας» στα ελληνικά απευθύνθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρν Ρος στους παρευρισκομένους της δεξίωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας στην 83η ΔΕΘ», είπε ο κ. Ρος, που παρότι ταλαιπωρείται από φαρυγγίτιδα, δεν δίστασε να μιλήσει στη δεξίωση και στο πλήθος των καλεσμένων.

Όπως είπε ο υπουργός, «οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση αποτελούν δείγματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και η παρουσία τους αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, δείχνει τη βούλησή τους να είναι μέρος αυτού του μέλλοντος».

«Οι εταιρείες αυτές επιθυμούν να βοηθήσουν την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το εμπόριο ανέρχεται σε 2 δισ. και αυξάνεται δυναμικά. Η Ελλάδα παγκοσμίως παρουσιάζει τον πιο γρήγορο ρυθμό προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων».

«Με συνεργασία και εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που προσφέρει η ΔΕΘ μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την αύξηση των θέσεων εργασίας και στις δύο χώρες. Η ΔΕΘ Θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για εμπόριο και επενδύσεις που θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες», επεσήμανε ο κ. Ρος και κατέληξε: «Είναι τιμή που βρίσκομαι εδώ».

Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο υπουργός ΨΗΤΠΕ Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

"Σήμερα η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρότερη παρά ποτέ και ελπίζουμε να δούμε σύντομα σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας", υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

"Επενδύσεις που με τη σειρά τους θα "επενδύουν" στην ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση και συνεργασία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

"Πριν από 10 μήνες ξεκινήσαμε ένα ωραίο ταξίδι, μια συνεργασία για να φτάσουμε ως τη φετινή ΔΕΘ. Μια ΔΕΘ που προδιαγράφεται εξαιρετική. Μια ΔΕΘ που στο τέλος θα κριθεί ως μία από τις πλέον επιτυχημένες, αν όχι η πιο επιτυχημένη", σημείωσε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας πως "το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ" αλλά "τώρα ξεκινά και θα το απολαύσουμε".

Αφού επισήμανε ότι η φετινή ΔΕΘ "ικανοποιεί και τα πλέον αυστηρά κριτήρια που μας έθεσαν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, αυτά της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας", σημείωσε: "Η ΔΕΘ φιλοδοξούσε πάντα να είναι μια ανοιχτή πύλη οικονομικής, εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής μας, της περιοχής των Βαλκανίων. Και εκτιμώ ότι φέτος αυτός ο στόχος επετεύχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε επίσης το "ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό momentum της βαλκανικής συνεργασίας", επισημαίνοντας πως "η λειτουργική συνύπαρξη, η συνανάπτυξη, η οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία είναι οι πυλώνες για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου δικτύων, υποδομών και ενέργειας της παγκόσμιας οικονομίας, που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής".

Ο υπουργός ευχαρίστησε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο "για τις εργώδεις προσπάθειες του", τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ "για την ουσιαστική συνδρομή του και για το ότι στάθηκε και στέκεται αμέριστος συμπαραστάτης", αλλά και τους Γουίλμπουρ Ρος και Τζόναθαν Κόεν για τη συνεργασία στη διοργάνωση ενός road trip στις ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, "εντυπωσιακού και πολύ αποτελεσματικού", όπως τόνισε.

Στο "πολύ ισχυρό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν και έχουν αναλάβει τη δέσμευση για την ασφάλεια της περιοχής -και όχι μόνο- για τη βελτίωση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων", που, όπως είπε, κομίζει η παρουσία της πολύ μεγάλης κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.