Skip to main content

Ρωσία: Επαναφέρει στο ΣΑ του ΟΗΕ το θέμα των Nord Stream

Εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους αγωγούς που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής

Η Ρωσία σκοπεύει να ασκήσει εκ νέου πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους αγωγούς που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής.

Η Ρωσία έχει καταγγείλει κατ΄επανάληψη ότι η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξες. Η Δύση και η Ουκρανία έχουν επισήμως αρνηθεί κάθε ανάμιξη.

Η Ζαχάροβα είπε πως τα τρία δυτικά μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία – είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή έρευνας «με διαφάνεια» για ό,τι συνέβη στους αγωγούς.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι επίσης μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες Τετάρτη πως εξετάζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις επιθέσεις.

Τους τελευταίους μήνες αμερικανικές εφημερίδες, όπως η Washington Post, οι New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν πως η CIA γνώριζε σχετικά με μια ουκρανική συνωμοσία για επίθεση στους αγωγούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αρνηθεί ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στους αγωγούς.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν αρχικά να εννοηθεί πως η Μόσχα είχε ανατινάξει η ίδια τους αγωγούς της, μια ερμηνεία που χαρακτήρισε βλακώδη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters