Skip to main content

Ρωσία: Παρατείνεται κατά τρεις μήνες η κράτηση του δημοσιογράφου της WSJ Εβαν Γκερσκόβιτς

Το ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε να παραταθεί η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου έως τις 30 Αυγούστου.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB υπέβαλε αίτηση για παράταση για άλλους τρεις μήνες της κράτησης του δημοσιογράφου της αμερικανικής Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο με την κατηγορία της κατασκοπείας, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το δικαστήριο.

Το ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε να παραταθεί η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου έως τις 30 Αυγούστου.

Ο Γκερσκόβιτς αρνείται την κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να επισκεφτούν στελέχη της, στις 11 Μαΐου, τον κρατούμενο δημοσιογράφο. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως αντίποινα στην άρνηση της Ουάσινγκτον να δώσει βίζα σε Ρώσους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η σύλληψη του Εβαν Γκερσκόβιτς προκάλεσε σοκ, αφού κανείς δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για την ποιότητα της δημοσιογραφικής δουλειάς του και για τη σοβαρότητά του, απειλείται με 20ετή φυλάκιση.