Skip to main content

Ρωσία: Στο τραπέζι τα capitals controls για να σώσει το ρούβλι

Τι μεταδίδει το Bloomberg

Η Ρωσία μπορεί να επαναφέρει εν μέρει τα capital controls για να ανακόψει την πτώση του ρουβλίου, που έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση να επιβληθούν capital controls στα έσοδα από εξαγωγές συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, πριν η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές. Δύο από τους ανθρώπους ανέφεραν ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια σημαντική εξέλιξη και ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε σήμερα Τρίτη τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%, σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ανακόψει την ταχεία υποτίμηση του ρουβλίου.

Το ρούβλι κατρακύλησε κοντά στα 102 ανά δολάριο τη Δευτέρα, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, έγραψε ένα άρθρο στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, στο οποίο απέδιδε την ευθύνη για τη βουτιά του ρωσικού νομίσματος και την επιτάχυνση του πληθωρισμού στη «χαλαρή νομισματική πολιτική» της κεντρικής τράπεζας.

Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση για να επανεκτιμήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο βρισκόταν στο 8,5%.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η απόφαση για αύξηση του επιτοκίου στο 12% αποσκοπεί στον «περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών», καθώς «οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται».

Πηγή: imerisia.gr