Skip to main content

Ρωσία: Ξεκινάει επανεμβολιασμούς λόγω της αύξησης κρουσμάτων από μετάλλαξη Δέλτα

Ενισχυτικές δόσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό πριν από έξι μήνες ή νωρίτερα ξεκινάει να προσφέρει η Ρωσία μετά από αύξηση κρουσμάτων

Τα νοσοκομεία στη Μόσχα θα αρχίσουν σήμερα να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αποδίδεται στο ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες νέους κανονισμούς για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, συστήνοντας στα νοσοκομεία να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν πριν από έξι μήνες ή και νωρίτερα, με τη Ρωσία να γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκινά επισήμως τον επανεμβολιασμό.

Η εκστρατεία, την οποία το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «έκτακτο» εμβολιασμό, έρχεται ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σημαντικής αύξησης στα κρούσματα κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 672 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων σε μία μόνο ημέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων την οποία οι αρχές αποδίδουν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η κυβερνητική ομάδα δράσης για τον κορωνοϊό επιβεβαίωσε επίσης 23.543 νέα κρούσματα COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τις 17 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων 7.597 στη Μόσχα. Αυτό οδήγησε τον συνολικό τους αριθμό στη χώρα σε 5.538.142 από την αρχή της πανδημίας.

Ο εθνικός απολογισμός των νεκρών λόγω της Covid-19 στη Ρωσία ανέρχεται πλέον σε 135.886. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία διενεργεί δική της καταμέτρηση και έχει πει ότι η Ρωσία έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό της πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Ρωσία έχει ανοσοποιήσει μόλις το 16% του πληθυσμού της, ή 23 εκατ. από τους περίπου 144 εκατ. κατοίκους, εν μέσω χαμηλής ζήτησης και καχυποψίας για τα εμβόλια παρόλο που η χώρα ανέπτυξε τα δικά της.

Το υπουργείο Υγείας είπε ότι συνιστά ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους κάθε έξι μήνες έως ότου ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι ο επανεμβολιασμός είναι διαθέσιμος με τα τέσσερα καταχωρισμένα εμβόλια, αλλά ότι το σκεύασμα Sputnik V και το μονοδοσικό Sputnik-Light αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε οκτώ κλινικές σε όλη την πόλη.