Skip to main content

Ρουμανία: Καλπάζει ο κλάδος των ακινήτων, παρά την κρίση

Σε «Γη της Επαγγελίας» για τις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων αναδείχθηκε, τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία, έχοντας απορροφήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή οικιστικών και εμπο
Σε «Γη της Επαγγελίας» για τις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων αναδείχθηκε, τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία, έχοντας απορροφήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή οικιστικών και εμπορικών συγκροτημάτων, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ziarul Financiar».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων βρίσκονται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης εμπορικών κέντρων, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το μικρότερο - σε αξία και όγκο - σύνολο επενδύσεων που καταγράφηκε στη ρουμανική αγορά, την τελευταία τετραετία, ωστόσο, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό «σημάδι», δεδομένης της οικονομικής κατάστασης.

Την τελευταία τριετία, με επενδύσεις που κυμαίνονταν από 650 έως και 980 εκατ. ευρώ, «άνθισαν» τα εμπορικά κέντρα, ωστόσο, στη συνέχεια, αυτή η τάση άρχισε, σταδιακά, να φθίνει.

Παρ΄ όλα αυτά, τα νέα έργα που πρόκειται να «υποδεχθεί» το 2010 η ρουμανική αγορά, στο πεδίο των εμπορικών κέντρων, είναι τα «Sun Plaza» και «Cocor» στο Βουκουρέστι, το «Atrium Center» στο Άραντ, το πρώτο πάρκο λιανικών καταστημάτων στο Σέβεριν και το πρώτο εμπορικό κέντρο «Gold Plaza» στην Μπάια Μάρε.

Αν και μειωμένες κατά 40%, σε σχέση με το 2009, οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν έχουν ως βασική κατεύθυνση την κατανάλωση.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Capital Partners, Αντρέι Ντιακονέσκου, το εγγύς μέλλον επιφυλάσσει μικρότερο αριθμό επενδύσεων σε εμπορικά κέντρα, διότι «αρκετά από αυτά έχουν πολύ μικρές επιδόσεις» και αυξανόμενο αριθμό επενδύσεων στην παραγωγή, επειδή, στη Ρουμανία, το κόστος παραγωγής είναι συγκριτικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.