Skip to main content

Ρούτε: «Λάθος» να μιλήσω για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκπνέει στο τέλος του Σεπτεμβρίου

Ως «λάθος» περιέγραψε τη δήλωσή του ότι βρίσκει «ενδιαφέρουσα» τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, λίγους μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε ακόμα: Ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε φαβορί για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον Οκτώβριο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι βρίσκει ενδιαφέρουσα τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα σήμερα ωστόσο, ερωτώμενος σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο κ. Ρούτε σημείωσε ότι «ήταν λάθος που το είπα δημόσια» και πρόσθεσε ότι δεν θα προσθέσει «τίποτα άλλο στο λάθος, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν άλλες ερμηνείες».

Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκπνέει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2024 και, εκτός από τον κ. Ρούτε, συζητούνται η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον σημερινό προσκεκλημένο του, ο κ. Σολτς αναγνώρισε μεταξύ άλλων τις ικανότητες του Μαρκ Ρούτε στην εξωτερική πολιτική: «Είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός με πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να ελέγξει κανείς μεγάλους κυβερνητικούς μηχανισμούς, αλλά και με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε.

Έπειτα από 13 χρόνια στην πρωθυπουργία της χώρας του, ο κ. Ρούτε αποχωρεί από την πολιτική, μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές. Έχει παρόλα αυτά δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Τις εκλογές κέρδισε ο δεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς και θα πρέπει τώρα να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.