Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΣΑΦΑΡΙ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΤΕΛΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΚΙΝΗΣΙΕΣ

Με αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απειλεί η ΑΑΔΕ όσους δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και θα επιστρέφονται μετά την πληρωμή

Σε εκτεταμένους ελέγχους οχημάτων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων και το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι έλεγχοι θα αφορούν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ανασφάλιστα οχήματα και εικονικές ακινησίες αυτοκινήτων, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για τα προηγούμενα.

Αν διαπιστωθούν από την ΑΑΔΕ οι παραπάνω εκκρεμότητες, τότε θα «μπλοκάρονται» όλες οι πράξεις μεταβίβασης αυτοκινήτων για τις οποίες προηγουμένως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν ο κάτοχος ενός οχήματος διαπιστωθεί ότι δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η αστυνομική αρχή θα αφαιρεί τις πινακίδες καθώς και την άδεια κυκλοφορίας του εκάστοτε οχήματος, ενώ θα επιστρέφονται μόνο εάν ο πολίτης προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.


Ταυτόχρονα δρομολογούνται έλεγχοι και για εικονικές ακινησίες οχημάτων μέσω των στοιχείων που θα ανταλλάσσει η ΑΑΔΕ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα υπηρεσία Open Car μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης της υπηρεσίας είναι αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί, αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο, όπως επίσης την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης, το χρώμα, τον κατασκευαστή και τον τύπο του οχήματος.

Σημειώνεται ότι μέσω της υπηρεσίας Open Car δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ