Skip to main content

Σάλος με τους Ράδιο Αρβύλα που διακωμώδησαν ποιητή - «Καλλιεργούν την ημιμάθεια», λέει η Μάλαμα

Οι «Ράδιο Αρβύλα» καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv, λέει η κ. Μάλαμα - Τι απάντησε στην εκπομπή ο ποιητής

Την ενόχλησή του αναφορικά με ένα σατιρικό σχόλιο που έκαναν οι Ράδιο Αρβύλα για το ποίημα «Σκούπισμα» του Ρον Πάτζετ, το οποίο απήγγειλε ο Γιώργος Αλισάνογλου, έδειξε ο ποιητής χαρακτηρίζοντας το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή με αναφορές σε άλλες δουλειές του σπιτιού (σ.σ. σφουγγάρισμα και σιδέρωμα) ως «διαπομπευτικό». Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος, Κυριακής Μάλαμα.

Συγκεκριμένα, η εκπομπή έπαιξε απόσπασμα στο οποίο τον διακωμωδεί την ώρα που απαγγέλλει το ποίημα «Σκούπισμα» του Ρον Πάτζετ.

Στο εν λόγω βίντεο του «Ράδιο Αρβύλα» εμφανίζεται ο κ. Αλισάνογλου να απαγγέλλει το ποίημα. Προσθέτοντας τεχνητή φωνή στο απόσπασμα, η εκπομπή έδειξε τον ίδιο να διαβάζει παρωδίες του ίδιου ποιήματος.

Ο κ. Αλισάνογλου χαρακτήρισε το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή με αναφορές σε άλλες δουλειές του σπιτιού (σ.σ. σφουγγάρισμα και σιδέρωμα) ως «διαπομπευτικό».

Στην απάντησή του, ο ποιητής μίλησε για «καθεστώς που κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Μέιλ-απάντηση μου στο κωμικό-σκωπτικό-σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στην χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους» γράφει ο εκδότης και ποιητής Γιώργος Ασλάνογλου.

«Καλημέρα, μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε -μεταξύ άλλων-, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια την λειτουργία της ποίησης.

Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ. Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.

»Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους. Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”» απαντά ο Γιώργος Αλισάνογλου προσθέτοντας ότι «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας».

Οι «Ράδιο Αρβύλα» καλλιεργούν την ημιμάθεια παράγοντας προϊόντα τύπου trash tv, λέει η κ. Μάλαμα

Σε δήλωσή της η κ. Μάλαμα σημειώνει πως «η στοχοποίηση της ποίησης από τους “Ράδιο Αρβύλα” καλλιεργεί την ημιμάθεια και την ισοπέδωση του πολιτισμού» και κατηγορεί την εκπομπή ότι «παράγει “προϊόντα” κατηγορίας “trash tv”». Καλεί τους Ράδιο Αρβύλα να ζητήσουν συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, αλλά και το ΕΣΡ να καταδικάσει την εκπομπή.

«Το σατιρικό "υποτίθεται" βίντεο των "Ράδιο Αρβύλα" που στοχοποιεί τον ποιητή κι εκδότη Γιώργο Αλισάνογλου και χλευάζει τον Ρόν Πάτζετ και την ποίηση συνολικότερα πρέπει να καταδικαστεί από όλους και να απασχολήσει, σίγουρα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εκπομπή παράγει "προϊόντα" κατηγορίας "trash tv", όμως αυτή τη φορά ο χονδροειδής "χαβαλές" θήγει τον πολιτισμό συνολικότερα. Καλό θα ήταν η συγκεκριμένη εκπομπή να αναθεωρήσει άμεσα την οπτική της, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη από τον Γιώργο Αλισάνογλου, από τους ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από την ποίηση, από τους ανθρώπους του πολιτισμού κι από την κοινωνία συνολικότερα».