Skip to main content

Οσμή σκανδάλου στο δήμο Θεσσαλονίκης με διαγωνισμούς στην Καθαριότητα

Πονοκέφαλος για τη δημοτική αρχή από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για διαγωνισμούς στην καθαριότητα και τις παρατυπίες που εντόπισε η πάρεδρος.

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με διαγωνισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης που ανατέθηκαν σε συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Μάκη Κυριζίδη από την παράταση της αντιπολίτευσης «Εντάξει» και του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Αβαρλή από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Πρόκειται για διαγωνισμούς από το 2014 στην καθαριότητα τους οποίους «κέρδισε» η ίδια εταιρεία, όπως επίσης και για έναν διαγωνισμό, όπου μετά την ανάδειξη του αναδόχου, του αφαιρέθηκε η άδεια καθώς δεν διέθετε απαραίτητους χώρους.

Για το θέμα ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει ζητήσει να διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να γίνει και ένορκη διοικητική εξέταση.  

Οι υποθέσεις με τους διαγωνισμούς

Μείζονες παρατυπίες σε όλα τα στάδια των διαδικασιών διαπίστωσε η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου για τους δύο διαγωνισμούς, επισκευής κάδων απορριμμάτων ύψους 240.000 ευρώ και επισκευής κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία ύψους 224.721 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την πρώτη υπόθεση επισκευής των 961 κάδων απορριμμάτων, η πάρεδρος αρνήθηκε να εγκρίνει το ένταλμα πληρωμής της εταιρείας περίπου 31.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, η ανάδοχος, αν και ήταν υποχρεωμένη, δεν προσκόμισε την άδεια λειτουργίας. Σημειώνεται ότι η δεύτερη εταιρεία που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τους κάδους απορριμμάτων «κόπηκε» καθώς δεν είχε προσκομίσει άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων. Επίσης, για τον ίδιο διαγωνισμό, η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε πλήρη απουσία ελέγχου, καθώς όπως αναφέρει δεν υπήρχαν πρωτόκολλα παραλαβής. «Η παραλαβή των εργασιών της σύμβασης δεν έγινε σύμφωνα με όσα ορίζονται στη διακήρυξη» αναφέρει η πάρεδρος.

Για την δεύτερη υπόθεση με το διαγωνισμό με την επισκευή κοντέινερ που επικυρώθηκε στην ίδια εταιρεία, η πάρεδρος επαναλαμβάνει ότι «δεν αποδεικνύεται πως ο φορέας κατείχε νόμιμη άδεια λειτουργίας κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού».

Η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται πάντως και σε άλλους δύο διαγωνισμούς, που είναι σε εξέλιξη. Μετά τις συγκεκριμένες πράξεις της παρέδρου, ο δήμος Θεσσαλονίκης πάγωσε τους άλλους διαγωνισμούς. Ο ένας αφορά εργασίες επισκευής σε πρέσες της καθαριότητας και ο δεύτερος στην επισκευή σαρώθρων και πολυμηχανημάτων. Σημειώνεται ότι στον δεύτερο διαγωνισμό η εν λόγω εταιρεία είχε αναδειχθεί δεύτερη και ανέλαβε το έργο μετά την απόσυρση του πρώτου αναδόχου.

Προβλήματα όμως με εργολαβία στον τομέα της καθαριότητας αποκάλυψε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Γιώργος Αβαρλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας ακυρώθηκε η άδεια εργολήπτριας εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει μετά από διαγωνισμό την επισκευή απορριμματοφόρων, προϋπολογισμού πάνω από 370.000 ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Αβαρλής μιλώντας στη Voria.gr, μετά από έλεγχο της διεύθυνσης μεταφορών της περιφέρειας, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία διέθετε για χώρο επισκευής μια γεωργική αποθήκη, με μόνο μια ράμπα επιθεώρησης στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου. Ήδη, όμως η εν λόγω εταιρία επισκεύασε 6 οχήματα του δήμου. Ωστόσο, ο δήμος σταμάτησε να δίνει για επισκευή τα οχήματα, όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς τον κ. Αβαρλή. Για το θέμα πάντως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναμένεται να απαντήσει εκ νέου στον δημοτικό σύμβουλο για το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά από ενημέρωση που θα έχει από την υπηρεσία.

Οι κινήσεις της δημοτικής αρχής – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου και απαντήσεις από την Επιτροπή Διαγωνισμού και από την Νομική Υπηρεσία αναμένει για την υπόθεση η δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, μιλώντας στη Voria.gr, έχει διαταχθεί από τον δήμαρχο εσωτερικός έλεγχος για να διερευνηθεί η υπόθεση. Επίσης από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο έχει ζητηθεί από τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης να διερευνηθούν οι δύο υποθέσεις και οι πράξεις της παρέδρου.

Παράλληλα η πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησε απαντήσεις από την Επιτροπή Διαγωνισμού και από τη Νομική Υπηρεσία να γνωμοδοτήσει εάν, αφού υπήρξαν δύο προβλήματα με τις πράξεις τις παρέδρου για παλαιότερους διαγωνισμούς, σχετίζεται άποψη για τους νέους διαγωνισμούς και αν καθίσταται απαγορευτική η υπογραφή των συμβάσεων με την εμπλεκόμενη εταιρεία.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς παγώσαμε και σταματήσαμε τους δύο νέους διαγωνισμούς που εμπλέκεται η συγκεκριμένη εταιρεία» ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς. Τα αποτελέσματα από τις τρεις αυτές ενέργειες που προχώρησε η δημοτική αρχή αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της, πάντως, η μείζονα αντιπολίτευση αναμένεται να επαναφέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεχιστούν. Για ασφυκτικό και ενδελεχή έλεγχο από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή έκανε λόγο στη Voria.gr ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης, σημειώνοντας πως «παρατηρήθηκαν φαινόμενα είτε μη παραλαβής των απαραίτητων δικαιολογητικών, είτε απουσίας πρωτοκόλλων παραλαβής εργασιών ακόμη και παραποιήσεις εγγράφων».  «Τέτοιες καταγγελίες δεν μας χαροποιούν αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναδείξουμε για να διαλευκανθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν» τόνισε.

Ο κ.Μάκης Κυριζίδης έχει ήδη ζητήσει έγγραφη ενημέρωση για άλλη υπόθεση προ οκταμήνου και συγκεκριμένα, με την ασφάλεια των οχημάτων του δήμου. Τότε μετά από την αντίδραση της αντιπολίτευσης για το κόστος των ασφαλειών ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει ΕΔΕ. Το αίτημα του κ. Κυριζίδη κατατέθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στον πρόεδρο του Σώματος Παναγιώτη Αβραμόπουλο.  

Επίσης, τις επόμενες ημέρες ο κ. Αβαρλής από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» πρόκειται να έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για τα οικονομικά ζητήματά του δήμου. Σχολιάζοντας στη Voria.gr τις υποθέσεις έκανε λόγο για πολιτικές και ατομικές ευθύνες. «Δημιουργείται μια άσχημη κατάσταση και στο προσωπικό του δήμου, αρχίζουν και υπάρχουν φόβοι και καχυποψίες αλλά και στους αιρετούς. Η ευθύνη είναι συλλογική πολιτικά αλλά είναι και ατομική» τόνισε ο κ. Αβαρλής, ο οποίος θα θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα.