Skip to main content

Σάμος: Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και τσουνάμι

Η άσκηση εντάσσεται στην ευρωπαϊκή άσκηση της UNESCO «NEAMWave23» και σε αυτή συμμετέχουν χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία

Με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και η καλύτερη προετοιμασία της πόλης της Σάμου στην περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώνουν την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, και από ώρα 10:00 έως 14:00, άσκηση ετοιμότητας για σεισμό και τσουνάμι στην πόλη της Σάμου, με την κωδική ονομασία «SAMOSWAVE23-CW».

Η άσκηση εντάσσεται στην ευρωπαϊκή άσκηση της UNESCO «NEAMWave23» και σε αυτή συμμετέχουν χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία.

Πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του έργου «CoastWAVE», που συντονίζει η UNESCO και χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην άσκηση συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, οι τοπικοί επιχειρησιακοί φορείς πολιτικής προστασίας, ομάδες εθελοντών, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ),ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθώς και δύο σχολεία της Σάμου: το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου και το 2ο Γυμνάσιο Σάμου.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί άσκηση επί χάρτου για τον έλεγχο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και του σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση τσουνάμι, που καταρτίστηκαν για την πόλη της Σάμου, στο πλαίσιο του έργου CoastWAVE, καθώς και για τη δοκιμασία του μηχανισμού λήψης και διάχυσης των μηνυμάτων για τσουνάμι.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης: Εκδηλώνεται πολύ ισχυρός σεισμός νότια της Κρήτης και η δόνηση γίνεται αισθητή στον πληθυσμό της Σάμου, χωρίς, όμως, να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις. Εκδίδεται από το ΕΚΠΤ προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανή πρόκληση τσουνάμι, ως συνέπεια της εκδήλωσης του σεισμού.

Μετά τη λήψη του μηνύματος προειδοποίησης για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι, στο πλαίσιο της άσκησης θα εκδοθεί από τη ΓΓΠΠ γεωστοχευμένη προειδοποίηση των πολιτών της Σάμου, μέσω του συστήματος Cell Broadcast 112. Το μήνυμα 112, το περιεχόμενο του οποίου θα είναι τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά, αναμένεται να φτάσει την Τρίτη 07/11/2023 μεταξύ 10:10 10:20 (ώρα Ελλάδας) στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου και θα περιλαμβάνει την ένδειξη «* ΑΣΚΗΣΗ * ΑΣΚΗΣΗ * ΑΣΚΗΣΗ *» και «* EXERCISE *EXERCISE * EXERCISE *» στην αρχή και στο τέλος του.

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4 ώρες και θα λήξη όταν εκδοθεί από τη ΓΓΠΠ δεύτερη γεωστοχευμένη προειδοποίηση για τη Σάμο μέσω του συστήματοςCell Broadcast 112.

Το δεύτερο μήνυμα 112, το περιεχόμενο του οποίου θα είναι τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά, θα ενημερώνει για το τέλος της προειδοποίησης και αναμένεται να φτάσει στα κινητά τηλέφωνα στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου μεταξύ 13:20-13:30 (ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΕΡΤ