Skip to main content

Σαουλίδης: Μειώνουν μισθούς, αυξάνουν εισφορές και διαφημίζουν το αντίστροφο!

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αντώνη Σαουλίδη

του Αντώνη Σαουλίδη*

Η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ζωής, με ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει δημιουργήσει σημαντικές κοινωνικές πιέσεις σε μια χώρα που ούτως ή άλλως έχει πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς. Για την ιστορία η Ελλάδα παραμένει παραφωνία καθώς ακόμη και χώρες με μνημόνια κατάφεραν να ανακτήσουν τα προ κρίσης επίπεδα εισοδημάτων για τους πολίτες τους.

Σε αυτήν την κοινωνική και εισοδηματική πραγματικότητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφημίζει αυξήσεις μισθών, την ίδια στιγμή όμως που σε ορισμένους τομείς οι μισθοί με έμμεσο τρόπο μειώνονται και αυξάνονται οι εισφορές χωρίς κανένα δισταγμό.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτιστικό κλάδο, οι οποίοι  είδαν μείωση στον μισθό τους από 1η Ιανουαρίου και ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών τους. Τα ίδια ισχύουνε για ένα πλήθος άλλος ειδικοτήτων εργαζομένων όπως: υπάλληλοι κομμωτηρίων, περιοδεύοντες πωλητές, υπάλληλοι ταξί έχουν μείωση μισθού από 1η Ιανουαρίου;

Η κυβέρνηση που διαφημίζει συνεχώς την αύξηση των μισθών και την μείωση των εισφορών, δεν βγήκε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά για την διατηρώντας κάποιες αναχρονιστικές διατάξεις, επιφέρει τελικά μειώσεις μισθών και αύξηση των εισφορών.

Συγκεκριμένα, η διάταξη των «Τεκμαρτών Ημερομισθίων» που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως π.χ. σερβιτόροι, μπάρμαν, περιοδεύοντες πωλητές, υπάλληλοι κομμωτηρίων, υπάλληλοι ταξί κ.ά. που για το σύνολο της αγοράς θεωρείται αναχρονιστική και απαρχαιωμένη, συνεχίζει και εφαρμόζεται προκαλώντας ζημία σε εργοδότες και εργαζομένους

Για να καταλάβετε τι εννοώ δείτε το ακόλουθο παράδειγμα:

‘Έστω ένας σερβιτόρος σήμερα αμείβεται με ημερομίσθιο 35€. Λόγω της ύπαρξης των τεκμαρτών ημερομισθίων, δεν πληρώνει εισφορές επί των 35€ αλλά επί των 40€ περίπου, διότι σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, οι εισφορές υπολογίζονται επί ενός τεκμαρτού ποσού και όχι επί των πραγματικών αμοιβών!!!

Και μάλιστα, με πρόσφατη διάταξη, το ποσό των 40€ αυξάνεται κατά 7,75% κάτι το οποίο σημαίνει ότι εισφορές που θα πληρώνει ο εργαζόμενος θα υπολογίζονται επί των 43,5€ περίπου.

Παράδειγμα:

Μεικτό Ημερομίσθιο: 35€ - 14% Εισφορές Εργαζομένου = Καθαρό Ημερομίσθιο
35€ - (40,45€ Χ 14%) = 29,34€ (Καθαρό Ημερομίσθιο έως 31/12/2022)
35€ - (43,58€ Χ 14%) = 28,90€ (Καθαρό Ημερομίσθιο από01/01/2023)
Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα έχει μια μηνιαία απώλεια 11€ (0,44€ Χ 25 ημέρες), δηλαδή μια ετήσια απώλεια > 150€

Και αναφερόμαστε σε εργαζόμενους που είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους ενώ παράλληλα μια τέτοια διάταξη επιφέρει άλλο ένα ισχυρό χτύπημα σε κλάδους όπως ο επισιτισμός που δέχονται ισχυρές πιέσεις καθώς μετά την περίοδο covid επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση τόσο των τροφίμων όσο και της ενέργειας. Φυσικά η συγκεκριμένη διάταξη επιφέρει και σημαντική αύξηση των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης.

Επιτέλους ο κ. Χατζηδάκης ας πει την αλήθεια σε όλους αυτούς που ζητούν μια απάντηση στο γιατί βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους χωρίς να γνωρίζουν την αιτία; Επιτέλους ο κ.Χατζηδάκης θα πρέπει να πει την αλήθεια για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να διασώσει τα ασφαλιστικά ταμεία που οι επιλογές του τα έχουν φέρει σε τόσο δυσμενή θέση. Επιτέλους ο κ. Χατζηδάκης ας στηρίξει έμπρακτα εργαζόμενους και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα αντί να βρίσκει τεχνάσματα για να αυξάνει τα κρατικά έσοδα.

*Ο Αντώνης Σαουλίδης είναι υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής