Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
x

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ «ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΜΕΛΩΝ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΕΚΤ θέλει να περιορίσει τις συνέπειες του υψηλού στον πληθωρισμό το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας χρόνο και ανάσα στις οικονομίες της ευρωζώνης

Τη δέσμη μέτρων για τις ευάλωτες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα που ήταν «παγωμένα», αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ θέλει να περιορίσει τις συνέπειες του υψηλού στον πληθωρισμό το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας χρόνο και ανάσα στις οικονομίες της ευρωζώνης, προκειμένου να ελέγξουν το ράλι ακρίβειας.

Το σχέδιο θα μπορεί να βοηθήσει υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα, ώστε να μην πληγούν από την αγορά ομολόγων και να συγκρατήσουν τις τιμές των επιτοκίων σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι «Financial Times», 25 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου στήριξης για τις πιο ευάλωτες οικονομίες στην ΕΕ, αλλά διεξάγεται συζήτηση και για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι το κατά πόσο θα συνεχιστεί η επιθετική αύξηση του πληθωρισμού, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο τον Σεπτέμβριο.

Υποχωρούν τα ομόλογα στην ευρωζώνη

Υποχωρούν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας νέας νομισματικής πολιτικής τερματίζοντας τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, κυρίως για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς από αυτές σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια αναμένεται να ληφθούν στη επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ