Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021
x

ΣΕ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούν επί διήμερο –όπως δεν μπορούν και σήμερα - να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε 48ωρη απεργία την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούν επί διήμερο –όπως δεν μπορούν και σήμερα που στην ΕΥΑΘ υπάρχει 24ωρη απεργία- να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η κινητοποίηση δε σημαίνει διακοπές στην υδροδότηση, καθώς όπως είπαν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στις περιπτώσεις βλαβών υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, αλλά η αποκατάσταση γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, υποστήριξε ότι αν και από τον Απρίλιο υπάρχει συμφωνία με την διοίκηση της εταιρείας για νέα συλλογική σύμβαση, ο κ. Γιάννης Κρεστενίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ που παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατάφερε να κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα να μην υπάρξει υπογραφή. «Ζητάμε από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών και από το Υπερταμείο να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης των εργαζομένων μέσω του υφιστάμενου ΔΣ» σημείωσε ο κ. Αρχοντόπουλος. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων επικαλέστηκε αφενός το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση φροντίζει να κλείνει μέτωπα ενόψει των εκλογών και αφετέρου ότι έχουν με το μέρος τους τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος πιέζει ώστε να κλείσει το θέμα.  

Όπως εξήγησε ο κ. Αρχοντόπουλος οι εργαζόμενοι ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την επαναφορά των αμοιβών τους στα επίπεδα του 2009 μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των μνημονιακών προβλέψεων οι μισθοί στην ΕΥΑΘ έχουν μειωθεί κατά 35% και η συμφωνία που έχουν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση προβλέπει αποκατάσταση σε βάθος τετραετίας, με ετήσιες αυξήσεις της τάξεως του 5,50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ επιρρίπτουν το σύνολο της ευθύνης στον κ. Κρεστενίτη, ο οποίος –όπως σημειώνει ο κ. Αρχοντόπουλος- απέφυγε με κάθε τρόπο να βάλει την υπογραφή του. Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα με τις δηλώσεις των εργαζομένων ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τους εργαζομένους, τους οποίους δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στο χώρο εργασίας τους. «Κάποιοι δεν τον γνωρίζουν καν φυσιογνωμικά» είπε ο κ. Αρχοντόπουλος, ο οποίος, ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι επί της ουσίας για να σοβαρά θέματα της εταιρείας (οικονομικά, νομικά κ.λπ.) ο πρώην διευθύνων σύμβουλος διοικούσε σε εξωτερικούς συμβούλους. «Ενώ αρνήθηκε να υπογράψει τη δική μας συλλογική σύμβαση τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε αύξηση 25% σε σύμβουλό του επί των οικονομικών χωρίς να ενημερώσει το ΔΣ της εταιρείας, όπως είχε υποχρέωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρχοντόπουλος.     
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ