Skip to main content

Σε απόγνωση οι παραγωγοί σιτηρών του νομού Λάρισας

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει δεκάδες σιτοπαραγωγοί στις παρακάρλιες περιοχές του νομού Λάρισας, όπου περί τις 7.000 στρέμματα με σιτηρά έχουν «πνιγεί» από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διασ
Σε απόγνωση έχουν περιέλθει δεκάδες σιτοπαραγωγοί στις παρακάρλιες περιοχές του νομού Λάρισας, όπου περί τις 7.000 στρέμματα με σιτηρά έχουν «πνιγεί» από τις έντονες βροχοπτώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος. Την περιοχή επισκέφθηκε το μεσημέρι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Κώστας Σπανούλης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, κ. Κώστα Παπακώστα, τους δημάρχους Λακέρειας και Πλατυκάμπου, κ.κ. Κυριάκο Πατσά και Αλέξανδρο Χονδρονάσιο, αντιδημάρχους των δήμων Κιλελέρ και Αρμενίου και εκπροσώπους του ΤΟΕΒ.

Τα μέλη του κλιμακίου διαπίστωσαν ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις καλλιέργειες των σιτηρών, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν σαπίσει και δεν αναμένεται να δώσουν την παραμικρή παραγωγή. Ήδη, 190 παραγωγοί της περιοχής έχουν υποβάλει δηλώσεις ζημίας τις οποίες επεξεργάζεται ο ΕΛΓΑ για να προσδιορισθεί το ποσοστό της ζημίας ανά εκμετάλλευση και να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Εντούτοις, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη τα παρακάρλια, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και η κατάσταση επιβαρύνεται μέρα μ ε τη μέρα.

Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει, πάντως, και με πολλά χωράφια που έχουν πλημμυρίσει και οι αγρότες θα είναι δύσκολο να τα προετοιμάσουν για τη σπορά βαμβακιού, τεύτλων και άλλων καλλιεργειών. Ο κ. Σπανούλης σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κάποια χωράφια να μη σπαρθούν καθόλου ή να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση της σποράς, η οποία συνεπάγεται και μειωμένη παραγωγή. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών ενώ γίνεται ήδη προσπάθεια από πλευράς της νομαρχίας Λάρισας, ώστε να μην επιβληθούν ποινές στους πληγέντες παραγωγούς, που εκ των πραγμάτων δεν κατάφεραν να τηρήσουν τους όρους του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης.

Ο αντινομάρχης πρόσθεσε, μιλώντας στον «Η.Κ.», ότι πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ώριμων έργων που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών στις παρακάρλιες περιοχές. Όπως εξήγησε, είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή δύο νέων ταμιευτήρων σε Γλαύκη και Καστρί, την ανάπτυξη μικρών φραγμάτων στην περιοχή και τον καθαρισμών των αρδευτικών τάφρων. Το μόνο που απομένει είναι να αποδεσμευθούν τα 15-20 εκ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων, ώστε η περιοχή να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές οι οποίες θα συμβάλουν στην αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων αλλά και την εξασφάλιση της άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων, κατά τους θερινούς μήνες, όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι οξύ.